Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En av de misstänkta avförd från utredning

Brottsutredningen klar, inom kort väntar åtal mot två helsingborgare. En tidigare misstänkt för inblandning i bombdådet på Östergatan är däremot friad från misstankar.

Explosion som inträffade natten till den 28 december på Östergatan var våldsam. Bland annat krossades en mängd fönster.Bild: Tom Wall
Förundersökningen kring den stora explosionen på Östergatan den 28 december förra året är klar och har nu skickats ut till de misstänkta och deras advokater.
– Den är färdig för polis och åklagares del. Nu är det de misstänkta som ska tala om om de är nöjda med utredningen eller om de kräver något ytterligare. De har ett par veckor på sig att gå igenom alltihop, säger åklagare Maja Källén.
– Min ambition är att väcka åtal om två veckor, under förutsättning att det inte krävs väldigt mycket mer från deras sida.
Tidigt blev två personer, 23 respektive 29 år gamla och från Helsingborg, misstänkta för själva sprängningen. Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse. Männen är tidigare kända av polisen.
De greps en stund efter sprängningen på natten den 28 december sedan de kört av vägen vid en rondell på Österleden, inte så långt från explosionsplatsen.
Läs också Här grips de misstänkta för sprängningen
De har sedan dess suttit frihetsberövade och omhäktats flera gånger.
Ytterligare en man, 23 år gammal, blev delgiven misstanke för medhjälp till brottet, men har inte suttit häktad. Nu är han helt avförd från utredningen och är inte längre misstänkt.
Läs också Två gripna efter explosionen på Östergatan i natt – nu röjs gatan och trottoaren
Gå till toppen