Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Kungen får maka på sig för aporna – konst och nobla penséer när Sofiero säsongsöppnar

Det stora porträttet på kung Oscar II har plockats ner för att ge plats åt lekfulla apor i trappan på Sofiero slott. I orangeriet har den i Nobelsammanhang kände blomsterkonstnären Gunnar Kaj målat med penséer. Nu är det vår på Sofiero.

Det är det mänskliga som fått konstnären Ida Bentinger att fastna för apor i utställningen Konst på kryss på Sofiero.Bild: Tom Wall
På lördagen öppnar Sofiero slott och slottsträdgård för säsongen. Redan i parken upp mot slottet möter man tre inburade apor och på trappräcket upp mot andra våningens samlingsutställning springer en apa i rosa balettdräkt, som hörde hon hemma i huset. Porträttet på Oscar II är nedplockat.
– Det hade varit jättefel om kungen hade hängt kvar här bland alla apor, säger konstnären Ida Bentinger.
Det är hon som ligger bakom aptemat.
– Apor är symboler för det mänskliga – som en människa som inte har kulturen med sig. Lite komiskt, säger hon.
”De här aporna är mitt emellan djur och människa”, säger Ida Bentinger.Bild: Tom Wall
En störtande kråka dekorerad med blommor är ett av den danska konstnären Lene Viddings verk.Bild: Tom Wall
Sex danska och fem svenska konstnärer ställer ut i lokalerna och konsten är varierande – från färgsprakande expressionistiska tavlor med massor av detaljer av Henning Severin Pedersen till den skrattlockande stickningen i metall av Else Oltmann eller den mer existentiella döende kråkan av Lene Vidding.
– Den heter kråka med blomster, men alla verk här heter också ”redivivus”, som betyder återfödelse. Allt som förgår kommer till liv igen, säger Lene Vidding.
Hennes döende kråka kraschar rakt ner i marken. I glasmontern intill finns en mer poetisk installation av fågelvingar och mitt i rummet hänger inglasade växtdelar som ett vattenfall från taket.
Vem köper dina verk?
– Åh, vilken svår fråga, alla möjliga. Men mina kunder är kanske lite speciella, säger hon.
”Det är första gången jag ställer ut utanför Danmark. Det är fantastisk att få vara i de här lokalerna”, säger Lene Vidding.Bild: Tom Wall
Först ställde han ut alla planter. Sedan kröp han och floristelever från Rönnowska skolan runt och planterade. ”Mönstret kommer att bli ännu tydligare när blommorna växt till lite”, säger Gunnar Kaj.Bild: Tom Wall
Ute i orangeriet prunkar penséer i alla färger. Blomsterkonstnären Gunnar Kaj som gjort blomsterdekorationer till Nobelfesterna har här spunnit loss på den tantiga lilla blomman. Det var inte utan att Sofieros verksamhetschef Annika Malmgren tvekade lite när konstnären berättade om sin idé.
– Jag ville ha något som syns väl och kan dominera det här rummet på ett enkelt sätt. Som så många lite tantiga blommor har penséerna blivit poppis igen. Det är superbra blommor, som gjorda för svenskt klimat, säger han.
Han har planterat mindre blommor i det stora arrangemanget och lite större i sättbänkarna runt omkring – 72 blommor av varje sort och ett trettiotal sorter. Planteringen för tankarna till både barocken och buddistiska mandalatavlor.
Vad är skillnaden mellan att dekorera Nobelfesten och att göra installationer här?
– Jag behöver knäskydden mer här. Båda handlar om att samarbeta och att leverera. Men detta är ju litet i jämförelse. På Nobelfesten handlar det kanske om 20 000 blommor, säger säger Gunnar Kaj.
Finns det någon blomma som är årets trend?
– Det är nog rokokopenséerna med lite krusiga blomblad.
Odla och ät. Penséer fungerar som dekorativa inslag i sallader och kommer att serveras i slottsrestaurangen under utställningstiden.Bild: Tom Wall
Den lite krusiga rokokopensén är årets blomma, enligt Gunnar Kaj. I handeln kallas den Frizzle Sizzle.Bild: Tom Wall
Fakta

Utställningarna på Sofiero

Penséutställningen i Sofieros orangeri pågår till den 12 maj. Sedan ersätts den av en utställning om Carl Milles.

Konstutställningen ”Konst på kryss”, med danska och svenska konstnärer, pågår till den 28 april och avslutas med en finissage med konstnärssamtal, som samtidigt blir startskottet för en systerutställning av tio andra svenska och danska konstnärer på slottet Marienslyst i Helsingör.

Nyheter för i år är en vårfest den 4-5 maj – samtidigt som den traditionella barnfesten. Tanken är att inspirera folk som vill komma igång i sina trädgårdar och samtidigt visa upp parken i sitt vårflor med 40 000 vårblommor, förklarar verksamhetschefen.

Bilutställningen Sofiero Classics har också fått en ny inriktning, där man mer kommer att fokusera på den historia bilarna bär med sig.

Gå till toppen