Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Petter Larsson: Så körs demokratin över när Öresundskraft säljs

Motiven för en folkomröstning om Öresundskraft blir allt starkare, skriver Petter Larsson.

Helsingborgarnas egendom. Nu till försäljning.Bild: Britt-Mari Olsson
Beslutet att sälja Öresundskraft är demokratiskt tvivelaktigt.
För det första drivs det fram av tjänstemän i smyg och blir därför aldrig en fråga i valrörelsen. Det är det centrala problemet. Det här en extremt viktig fråga, den kanske största affären i stadens moderna historia. Om väljarna inte får ta ställning till den, så fungerar inte den representativa demokratin som det är tänkt.
För det andra rapporterades i torsdags att försäljningen, nu när den blivit känd, inte ska beslutas i kommunfullmäktige än på ett bra tag. Istället ska moderbolaget HSFAB ta fram ett färdigt avtal med en färdig köpare, för fullmäktige att ta ställning till.
Politiskt är det smart. Man får tänka på säljprocessen som en snöboll. Den blir svårare och svårare att stoppa när den rullat på ett tag.
Demokratiskt är det undermåligt. Man ställer fullmäktige så nära ett fait accompli man kan. Beslutet är de facto fattat. Bara att stämpla.
Jag är ingen vän av folkomröstningar. De riskerar alltid att bli instrument för resursstarka minoriteter. Men i det här fallet blir en sådan allt mer befogad.
Gå till toppen