Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånsk moderat politiker åtalad för våldtäkt

En skånsk moderat politiker har åtalats för våldtäkt i augusti förra året. Politikern har tagit en timeout från sina uppdrag.

Mannen har enligt åklagaren genomfört sexuella handlingar som har varit att jämföra med samlag. Brottsoffret har, enligt åtalet, inte deltagit frivilligt och har flera gånger gjort klart att hon inte var intresserad av sexuellt umgänge.
Mannen ska flera gånger ha utfört de sexuella handlingarna och ”händelseförloppet har inte varit kortvarigt” skriver åklagaren.
I första hand yrkar åklagaren på att mannen ska dömas för våldtäkt. I andra hand yrkas det att mannen ska dömas för det nya brottet oaktsam våldtäkt.
Åklagaren menar då att mannen har begått de gärningar som beskrivs i åtalet och ”varit grovt oaktsam beträffande omständigheten att målsäganden inte deltagit frivilligt”.
Brottsrubriceringen oaktsam våldtäkt är en del i den nya sexualbrottslagstiftningen som började gälla förra året. Bara ett fåtal personer har dömts enligt den nya lagen.
Som stöd för åtalet åberopar åklagaren bland annat två vittnen som kvinnan ska ha pratat med kort efter händelsen och sms som hon har skickat till vänner efter händelsen.
Den åtalade mannen förnekar brott, enligt uppgifter i åtalet. I ett sms till tidningen skriver han: ”Jag har tagit timeout tills vidare och i övrigt har jag inga kommentarer”.
Moderaterna i Skåne uppmanar den åtalade mannen att inte vara politisk aktiv i väntan på dom.
– Vi har en policy som säger att när sådant här händer ska man ta en så kallad timeout från sina politiska uppdrag. Han är faktiskt inte dömd för något, säger Lars-Ingvar Ljungman, förbundsordförande för Moderaterna i Skåne.
– Sedan får utgången av det här bestämma. Blir det så att han blir fälld kommer vi säkert att kräva att han lämnar sina politiska uppdrag. Skulle han bli frikänd är det förmodligen fritt fram att komma tillbaka.
Gå till toppen