Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vita huset ville dumpa migranter i fristäder

Vita huset överväger att se till att alla illegala immigranter i USA placeras i liberalt sinnade så kallade fristäder – enligt uppgift i syfte att slå tillbaka mot presidentens politiska motståndare. Välkomna, lyder svaret från fristäderna.

Denver i Colorado är en av USA:s så kallade fristäder, där lokala myndigheter vägrar lämna ut illegala immigranter som hotas av deportation. Arkivbild.Bild: David Zalubowski/AP/TT
De så kallade fristäderna i USA är en grupp storstäder som har tagit ställning mot deportering av illegala immigranter och vägrat att överlämna sådana till de federala myndigheterna. President Donald Trump har tidigare kritiserat förfarandet och försökt sätta stopp för det med skärpta lagar.
”I och med att Demokraterna inte vill ändra våra väldigt farliga immigrationslagar överväger vi starkt, som rapporterat, att endast placera illegala immigranter i fristäder”, skriver presidenten på Twitter, sedan Washington Post rapporterat hur Vita huset försökt lobba för detta.
Enligt tidningen, som hänvisar till läckta mejl och tjänstemän från departementet för inrikes säkerhet, undersökte Vita huset i november möjligheterna att gripa illegala migranter och sedan bussa dem vidare till olika fristäder. Syftet ska ha varit att lösa problemet med platsbrist på kvarhållningscentren, men också att skicka ”ett budskap” till Demokraterna.
Planerna stoppades dock av tull- och invandringsmyndigheten ICE, som ansåg att förslaget innehöll flera problem, inte minst pr-mässigt. Tidigare i år tog Vita huset upp förslaget på nytt, men ICE dömde ut det som ”olämpligt”.
Vita huset uppger nu för Washington Post att det hela bara var ett förslag och att planerna nu har skrotats helt.
Demokraten Nancy Pelosi, som är talman i representanthuset, reagerar kraftigt på uppgifterna.
– Det går inte att överskatta cynismen och grymheten hos den här regeringen. Att använda levande människor – inklusive små barn – som brickor i deras förvridna spel för att skapa rädsla och avhumanisera migranter är motbjudande, säger Pelosis talesperson Ashley Etienne.
De så kallade fristäderna – bland dem New York, San Francisco, Chicago, Boston, Los Angeles och Washington DC – styrs i regel av Demokraterna. De har offentligt motsatt sig regeringspolitiken och sagt att de inte tänker hjälpa federala myndigheter att hitta och utvisa personer som vistas i landet olagligt. Vissa av städerna har också öronmärkt medel för juridiskt stöd till papperslösa.
Borgmästare i flera av städerna slår nu tillbaka mot Vita husets beskrivning av illegala immigranter som ett sorts hot.
”Staden skulle vara beredd att välkomna dessa immigranter, precis som vi har välkomnat våra immigrantgrupper i decennier”, säger Philadelphias borgmästare Jim Kenney i ett uttalande.
”Denna plan från Vita huset visar det grundliga förakt som Trumpregeringen har för grundläggande mänsklig värdighet.”
Los Angeles borgmästare Eric Garcetti skriver på Twitter att det handlar om ”människor, inte spelbrickor, herr president”. Jesse Arreguin, borgmästare i den kaliforniska staden Berkeley, frågar sig varför Donald Trump väljer att elda på splittring snarare än att skapa säkra vägar till medborgarskap.
Gå till toppen