Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Privatpersoner orsakar eldspridningar

Räddningstjänsten har fått rycka ut till gräsbränder runt om i landet och i flera fall är anledningen att privatpersoner eldat, trots att SMHI varnat för stor gräsbrandrisk.

Trots att SMHI varnar för stor risk för gräsbränder i södra delen av landet får räddningstjänsten rycka ut och släcka sedan privatpersoner eldat medvetet. ArkivbildBild: Pontus Lundah/TT
I Åtorp strax söder om Degerfors eldhärjades ett område på cirka 100 x 200 meter under lördagseftermiddagen. Två styrkor från Bergslagens räddningstjänst arbetade med att släcka. Orsaken till den branden är ännu oklar.
– Men det är väl sällan det börjar av egen hand vid den här årstiden, säger Mats Sjölander, insatsledare vid räddningstjänsten.
Fjolårsgräset är väldigt torrt och därför varnar SMHI för stor risk för gräsbrand i så gott som hela södra Sverige med undantag för Skåne och Öland. Varningen gäller upp till och med Värmland, Dalarna och Gävleborgs län.
Det är ganska vanligt att privatpersoner eldar för att bränna bort fjolårsgräs, enligt Mats Sjölander.
– De flesta sköter det på ett sådant sätt att vi aldrig blir involverade. Sedan finns det de som kanske chansar lite och tror att det går vägen.
– Man tar ju givetvis en risk om man startar en brand i avsikt att bränna av gammalt gräs. Det gäller att man tar ansvar för vad man anstiftar och ser till att det finns tillräckligt med räfsor, tillräckligt med folk och att man har tillräckligt med vatten så att man kan avstyra innan det går en ur händerna. säger han.
Gå till toppen