Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kräver bättre inspektion av tobak, folköl och rökfria miljöer

Inspektionen av miljöer som ska vara rökfria och handeln med folköl tobak och e-cigaretter behöver förbättras. Det anser länsstyrelsen som synat Söderåsens miljöförbunds arbete.

Skolgårdarna ska vara rökfria miljöer. Enligt länsstyrelsen har miljöförbundet inte gjort tillräckligt för att granska skolgårdarBild: Claudio Bresciani/TT
Skolor, förskolor och skolgårdar ska enligt lag vara rökfria miljöer. I Klippan, Bjuv, Örkelljunga, Perstorp och Svalöv är det Söderåsens miljöförbund som ansvarar för tillsynen.
Nu har länsstyrelsen, som fått i uppdrag av regeringen att särskilt titta på skolgårdsmiljöerna, granskat miljöförbundets arbete. Slutsatsen är att tillsynen av skolor, förskolor och skolgårdar inte varit tillräckligt omfattande. Bara ett fåtal skolor och skolgårdar kontrollerades under de två gångna åren och det skedde efter att det kommit in klagomål.
I medlemskommunerna finns 35 grundskolor och fem gymnasier, men under 2017 besöktes bara fyra skolgårdar i Klippans kommun och året därpå en gymnasieskola.
Länsstyrelsen har också gått igenom miljöförbundets tillsyn av handelns försäljning av tobak, e-cigaretter och folköl och anser att den inte varit tillräckligt omfattande.
Senast 31 maj ska miljöförbundet redovisa åtgärder för att komma tillrätta med bristerna på de olika punkterna.
Förbundets egen analys av hur man behöver göra är inte färdig, säger miljöchefen Charlotte Leander.
Har ni resurser att göra det tillsynsarbete som krävs?
– Vi har inte resurser idag för att uppfylla allt det som länsstyrelsen anser att vi behöver göra och måste vara ärliga i vårt svar, säger miljöchefen Charlotte Leander.
I de fyra kommunerna som ingår i tillsynsansvaret säljs e-cigaretter och påfyllningsbehållare på nio ställen.Bild: Erik Nylander/TT
Vid halvårsskiftet börjar en ny tobakslag gälla, men den aktuella kritiken gäller tillsyn som bedrivits under nuvarande lagstiftning.
Av granskningen framgår att tobakstillsynen ofta är tungarbetad, med svårbedömda marknadsföringsregler och ibland behov av samarbete med polisen.
Det finns oklarheter kring hur ansvaret för tillsynen ska se ut framöver. Lagändringen som träder i kraft 1 juli i år innebär en skärpning när det gäller hanteringen av tobak.
– Den nya tobakslagen innebär en mycket mer omfattande prövning av de som ska få sälja tobak. Till det kopplas också tillsynen av rökfria miljöer. Eftersom det kommer en helt ny lag måste kommunerna ta ett nytt beslut om att vi ska jobba med det, säger Charlotte Leander.
Läs också Många ansökningar för de nya tobakstillstånden väntas
Vilka konsekvenserna blir för miljöförbundet är alltså inte klart än. För att hantera alla nya försäljningstillstånd som krävs på grund av den nya lagen behövs en extra heltidstjänst under ett halvår, säger Charlotte Leander.
– Det väntas en puckel med prövningar. Alla måste prövas om vid ett och samma tillfälle.
Tillsyn av 32 ställen där man kan köpa folköl i kommunerna som miljöförbundet har tillsynsansvar för.Bild: Hasse Holmberg / TT
Gå till toppen