Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Spexiga omtag och tilltag

Slaget om Wilderness eller Käpprätt åt skogen

Helsingborgsspexet 2019.

Regi: Emma Edman.

Medverkande: Anton Gustavsson, Jonathan Göransson, Jonna Göransson, Linnéa Lindström, Freja Lööf, Theodor Rosell Larsson, Erik Wilhelmsson.

Teatersalen, Dunkers Kulturhus, 12/4.

Humoristen James Thurber skrev en djävulskt rolig novell, ”Om Grant hade varit full vid Appomattox”. Den beska skärpan saknas i årets Helsingborgsspex. In snubblar karikerade syd- och nordstatare under amerikanska inbördeskriget. Yankees överbefälhavare Ulysses S Grant super som han ju gjorde. Syds general Robert E Lee fanns på riktigt. Florence Nightingale är också på plats. Övriga personer är plockade ur manusförfattarnas rymliga hittepå-låda. Inklusive referenser till lokala fenomen och orter. I musiken hörs både The Sounds och Peps. Som vanligt är dekoren minimalistisk men med bildprojektioner på fondväggen.
Storyn skildrar komplikationerna när generalerna Grant och Lee … äh, strunt i det. Förra året förklarades Mona Lisas leende; tidigare har Gustav Vasa, Titanic och annat historiskt avhandlats. Spexets fundament är det traditionella, oavsett ämnet. En sanslös drift med driftliv, fakta och logik. I spelet på och med publiken är kommunikationen direkt – ända till slutet.
I snart tjugo år har studenter på Campus med en påhittig ramberättelse, samt inslag med sång och dans, lekfullt tagit sig an spexandets stolta anor. Ibland har det liknat klassens roliga timme med uppmuntrande bifall från de närmast sörjande kamraterna. Men då och då – exempelvis mitt i interna skojsamheter – har det blivit roligt på riktigt. Kanske ett infall i en omtagning. (Då publiken kräver att skämtet tas om, på valfritt sätt.) På premiären noterades 40-talet avbrott i den timslånga första akten, mot hälften så många i del två. Å andra sidan inleddes den andra akten med en hel drös mer eller mindre motiverade omtagningar.
Spexet ges fem gånger. Traditionellt sista kvällen med en lössläppt fest, a k a slasque.
Gå till toppen