Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dags att prisa god arkitektur i Höganäs

Inom kort är det dags för Höganäs kommun att dela ut sitt arkitekturpris i klasserna nybyggnad samt om- och tillbyggnad. Tio hus har nominerats i tävlingen.

Stadsarkitekt Gunilla Sandebert och senior advisor Sverker Tingdal är några av tjänstemännen som ingår i juryn som utser arkitekturprisvinnaren.Bild: Anders Malmberg
2013 dammades kommunens arkitekturpris av efter att ha legat i dvala under ett antal år. Sen dess har priset delats ut två gånger.
Två olika klasser ingår – nybyggnad samt om- och tillbyggnad.
I år är det dags igen att prisa byggnadsestetiken. Under våren har kommunen uppmanat invånarna att nominera olika byggnader.
– En del har nominerat sig själva. Andra har vi hittat under resans gång. Vi har rätt bra koll på vad som byggs, säger Sverker Tingdal, tidigare stadsarkitekt.
Runt 20 olika förslag har juryn nu skärskådat och vaskat fram fem finalister i de två klasserna.
Solviksvägen 10B i Mölle är nominerad till arkitekturpriset i klassen nybyggnad.Bild: Höganäs kommun
I klassen nybyggnad handlar det om två hus på Solviksvägen i Mölle  – ett modernt på pålar samt ett mer traditionellt putsat hus.
Solviksvägen 2 i Mölle.Bild: Höganäs kommun
– Huset som är byggt på pålar är verkligen nytänkande och har underordnat sig Kullaberg. Det andra huset har fina proportioner, säger stadsarkitekt Gunilla Sandebert.
Svinbådevägen 3 i Viken.Bild: Höganäs kommun
Strandbadsvägen 28 i Kullens havsbad.Bild: Höganäs kommun
På Svinbådevägen finns nästa finalist – ett enplanshus av modernt snitt. Likaså finns ett stålhusbygge i Kullens havsbad bland de nominerade. Femte finalist finns på Blossalyckan i Arild.
Mattlummervägen 13 på Blossalyckan i Arild.Bild: Höganäs kommun
– Det är en skånelänga med halmtak där man har förenat gammal byggteknik med ny. Huset är ett nollenergihus, säger Sverker Tingdal.
Gamla Södåkravägen 217-70 - klassen om- och tillbyggnadBild: Höganäs kommun
En annan skånelänga som ligger på Gamla Södåkravägen har nominerats i klassen om- och tillbyggnad.
– Det handlar om ett gammalt korsvirkeshus som stod tomt i 40 år. Innan dess var det helt sönderrenoverat. Ett ungt par köpte huset och stommen gick att rädda. Inuti korsvirket har de bygget ett modernt hus, säger Gunilla Sandebert.
Om- och tillbyggnad på Skeppargatan i gamla Viken.Bild: Höganäs kommun
Ett hus på Skeppargatan i gamla Viken har också gått till final tillsammans med Lindéngruppens Bruksgården som försetts med en tillbyggnad av supermodernt snitt.
Bruksgården är Lindéngruppens huvudkontor vi Gruvtorget i Höganäs har nominerats till Höganäs kommuns arkitekturpris i klassen om- och tillbyggnad.Bild: Anders Malmberg
Läs också Protester mot rivning och nybygge i Arild
I Lerhamn har det gamla pensionatet på Koljas väg också placerat sig tillsammans med en omstridd ombyggnad på Strandhagsvägen i Arild. Där revs ett uthusför ett par år på en q-märkt fastighet sen mot grannarnas stora protester och fick ge plats åt ett nytt hus i en kulturhistoriskt intressant miljö.
Koljas väg 4 i Lerhamn.Bild: Höganäs kommun
– Nu är det ju inte grannarna som utser pristagaren. Vi står för detta val. Det handlar om en byggnad som är snygg, säger Sverker Tingdal.
Strandhagsvägen 16 i Arild.Bild: Höganäs kommun
Nu ska juryn som består av byggnadsnämndens ordförande Gustaf Wingårdh (M), kommunalråd Peter Schölander (M), kultur- och fritidsskottets ordförande Anders Ståhl (M) samt stadsarkitekt Gunilla Sandberg, Sverker Tingdal, tf bygglovschef Anna Thott och Anneli Sjöborg vaska fram vinnarna.
Någon gång under maj månad ska priset som består av en plakett och ära delas ut.
– Det brukar sluta med att vi blir eniga, säger Sverker Tingdal.
Att dela ut arkitekturpriset varje år är inte aktuellt.
– Vi har inte tillräckligt många intressanta byggnader som byggs varje år, säger Sverker Tingdal.
Fakta

Tidigare vinnare

2013 vann ett nytt hus på Södåkravägen nybyggnadspriset medan ett ombyggt fritidshus vid golfbanan i Svanebäck vann om- och tillbyggnadspriset.

2016 vann de nya husen på Oden och Balder i klassen nybyggnad och tillbyggnaden av Vikens kyrka utsågs till vinnare den andra klassen.

De hus som nominerats i år är alla byggda under 2016, 2017 och 2018.

Gå till toppen