Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Meröppet på biblioteket sprider sig till fler sidor av Ängelholms kommun

I slutet av april utökar biblioteket i Vejby sina öppettider från 27 timmar till 105 timmar i veckan.

Ställföreträdande bibliotekschef Åsa Wågvi ser fram emot mot att det ska bli meröppet på biblioteket i Vejby.Bild: Niklas Gustavsson
Detta enligt konceptet meröppet.
– Det blir öppet från klockan 7 på morgonen till klockan 22 på kvällen, sju dagar i veckan, säger Åsa Wågvi, ställföreträdande bibliotekschef i Ängelholm.
Det innebär alltså att biblioteket är tillgängligt nästan fyra gånger så många timmar jämfört med tidigare.
Konceptet, som kommer från Danmark, bygger på att besökarna med hjälp av ett vanligt lånekort och en personlig kod kan låsa upp entrédörren för att komma in på biblioteken.
För att komma in på biblioteket när det är meröppet måste man scanna sitt lånekort och knappa in en personlig kod.Bild: Niklas Gustavsson
– Jag har varit med om att starta upp meröppet på biblioteket i Bankeryd strax utanför Jönköping och det fungerade bra, säger Åsa Wågvi.
I Strövelstorp och Hjärnarp har man haft meröppet i flera år och ökat besökarantalet.
– De erfarenheterna har varit goda. Besökarna är både fler och positiva till att biblioteken är mer tillgängliga, säger bibliotekarien Emelie Ljungdahl.
Biblioteket i Munka Ljungby drog nyligen gång med meröppet. Och inom kort så blir det meröppet även på biblioteket i Vejby.
Bibliotekarien Emelie Ljungdahl ser fram emot sommaren. Då lånas det nämligen flest böcker på Vejbys bibliotek.Bild: Niklas Gustavsson
Personalen har fått många frågor vad meröppet innebär. Bland annat hur det blir med bemanningen.
– Biblioteken kommer att vara bemannade lika många timmar som tidigare. Men biblioteken kommer att vara tillgängliga mycket mer än tidigare, säger Åsa Wågvi.
– Vi har förstått att en del besökare tycker det är bra att det finns personal att prata med, medan andra uppskattar att det är lite lugnare. Nu kan vi tillgodose de önskemålen.
För biblioteket i Vejby är sommaren viktig.
– Då har vi flest utlåningar under året. Det beror säkert på att det finns många som har sommarboende i Vejby och då går de till biblioteket för att hitta något att läsa, säger Emelie Ljungdahl.
Förra året hade biblioteket i Vejby nästan 40 000 utlån eller omlån. 30 procent av dessa skedde under juni-augusti.
– Därför är det viktigt att meröppet kommer igång och blir etablerat före sommaren, för då kan vi förhoppningsvis få ännu fler besökare som lånar böcker hos oss, säger Emelie Liljedahl.
Gå till toppen