Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Årets första svenska jordgubbar sålda i Helsingborg för över 700 kronor kilot

Strax efter klockan tre under måndagseftermiddagen klubbades jordgubbar för 176 kronor asken. Vinnaren hoppas kunna sälja dem för en tredjedel av vad han betalade.

Auktionsledaren Peter Horvath med säljaren Ola Tranell.Bild: Britt-Mari Olsson
År 2015 klubbades de första svenska jordgubbarna för över tre tusen kronor kilot. Vad som får grossister att betala så mycket har Ola Tranell på Svenska odlarlaget en uppfattning om.
– Det har varit en stor marknadsföringsbit åt köparen. Vissa kunder vill ha de första bären och då är det inte priset som bestämmer.
Sorten som såldes i år heter Elsanta och har vuxit i växthus. Enligt Ola Tranell står de sig bra kvalitetsmässigt, i jämförelse med jordgubbar som vuxit utomhus.
– De är generellt bättre eftersom de inte behöver utstå regn eller blåst, och de vattnas kontinuerligt och pysslas om.
Under eftermiddagen var de ett dussintal budgivare som slogs om årets första bär. Auktionen ägde rum i Svenska odlarlagets lokaler i östra Helsingborg. Vann gjorde Coop-butiken Daglivs på Kungsholmen i Stockholm, som betalade närmare 20 000 kronor för för de 112 askarna.
– Det känns roligt och lite pirrigt eftersom det är mycket pengar, säger Tomas Jäderberg, butikschef på Daglivs.
Han har inga förhoppningar om att tjäna pengar på jordgubbarna utan köpte de i annat syfte.
– Vi ska visa upp dem på Instagram och Facebook, skriva att vi är först med svenska jordgubbar. Får vi tillbaka en tredjedel så är jag nöjd, säger han.
I år klubbade auktionsledaren Peter Horvath jordgubbarna för 176 kronor asken. Det är mer än tre gånger så mycket jämfört med i fjol.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen