Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Notre-Dame svårt brandhärjad: ”Helt surrealistiskt att se”

Den omfattande branden i den ikoniska byggnaden Notre-Dame i Paris rasar fortfarande. Huvudspiran har rasat, taket är totalskadat och elden sprider sig.
”Det är helt surrealistiskt” säger Malmöbon Ludvig Wiberg.
Räddningstjänsten uppger dock att de båda klocktornen i katedralen kan räddas från total förstörelse.

Bild: Thibault Camus
– Vi kan betrakta Notre-Dames huvudbyggnad som räddad, säger räddningstjänstens insatsledare Jean-Claude Gallet till reportrar utanför katedralen.
Han tillägger också att det ser ut som att de två huvudtornen kan räddas.
Fler än 400 brandmän deltar i släckningsarbetet, som försvåras av det trånga utrymmet runt katedralen, och en brandman uppges ha fått allvarliga skador.
Under ett dramatiskt ögonblick bevittnade Parisbor och turister hur eldsvådan i medeltidskatedralen i centrala Paris tog tag i huvudspiran – och slutligen fick den att rasa.
Franska medier beskriver hur folk flämtade till och brast i gråt.
Bild: Thibault Camus
Räddningstjänsten uppger att delar av huvudstrukturen kan räddas från totalförstörelse, men att det kommer att ta minst tre till fyra timmar innan elden kan ringas in.
Notre-Dame grundades 1163 och har därefter byggts på i flera omgångar. Katedralen genomgick en omfattande renovering, med byggnadsställningar som täcker byggnadens tak. Tv-bilder visade hur lågorna först slog ut från taket och hur elden därefter spred sig snabbt.
Ludvig Wiberg från Malmö bor i Paris och befann sig på ett kafé i närheten av katedralen när han såg rök stiga mot himlen.
– Jag satte mig på skotern och körde dit. Det är folk överallt, poliser, överallt, brandmän överallt. Nu har det blivit mindre rök och mer lågor, väldigt stora lågor. Om inte något radikalt händer känns det som att alltihop kommer brinna ner, säger han.
– Det är helt surrealistiskt att se. Så tragiskt att ett så fint och gammalt monument kanske brinner ner, fortsätter han.
Läsarfilm: Ludvig Wiberg
Räddningstjänsten uppger för mediebolaget France Info att branden eventuellt kan härledas till renoveringsarbetet. Åklagare har också inlett en utredning med huvudspåret att det är en olycka, enligt Reuters.
Paris borgmästare Anne Hidalgo skriver på Twitter att branden i Notre-Dame är en ”fruktansvärd händelse”.
”Jag har inte ord att uttrycka den smärta som jag känner inför att Notre-Dame slukas av lågorna. Denna kväll gråter alla Parisbor och fransmän för denna symbol för vår gemensamma historia”, skriver Hidalgo.
Bild: Thibault Camus
Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, tar dock branden med ro.
– Det här är oerhört vanligt för katedraler om man ser det i ett långtidsperspektiv. Lunds domkyrka har brunnit många gånger. Det är ungefär som en skogsbrand, man skulle kunna se det på samma vis. Ser man det långsiktigt brukar katedralerna resa sig på nytt och bli ännu snyggare, säger Dick Harrison.
President Emmanuel Macron har ställt in sitt planerade tv-tal på grund av branden. Han skulle ha pratat om åtgärder för att tillmötesgå proteströrelsen Gula västarna.
– Vi kommer att bygga upp Notre-Dame, säger Frankrikes president Emmanuel Macron med tårar i ögonen.
Det värsta har undvikits tack vare hjälteinsatsen från räddningstjänsten, fortsatte presidenten och sade att man kommer att anlita bästa möjliga yrkesmännen för att restaurera byggnaden.
Han skriver även i ett uttalande att branden drabbar en hel nation.
”Jag är sorgsen i kväll över att se denna del av oss alla brinna”, säger han.
Fakta

Katedralen Notre-Dame

Katedral i Paris som började byggas 1163 under kung Ludvigs VII:s regeringstid, och som fortsatte byggas i runt 200 år. Formgavs av Maurice de Sully.

Den utgjorde ett viktigt led i den franska katedralgotik som växte fram under andra halvan av 1100-talet. Särskilt stor betydelse fick strävbågarna samt tvärskeppsfasaderna från 1250-talet. Interiören förändrades under påverkan av 1600-talets klassicism. Under franska revolutionen slogs bland annat den västra fasadens kungaskulpturer sönder. E.E. Viollet-le-Duc genomförde 1845–64 en rekonstruktion efter vilken Notre-Dame åter tett sig som en helhet.

Notre-Dame har klassats som ett världshistoriskt monument av FN. Katedralen har omkring 12–14 miljoner besökare om året.

Byggnaden pryds av skulpturer av mytologiska varelser, gargoyler, som ofta är sammansatta av flera djurkroppar. Den mest kända av dem är "Stryge", en demonliknande varelse som ser ut över Paris och vilar ansiktet i händerna.

Katedralen var skådeplatsen för Victor Hugos berömda roman "Ringaren i Notre-Dame" från 1831, där huvudpersonen Quasimodo, som beskrivs som puckelryggad, finner en fristad i katedralen där han anställs som klockringare.

Källor: NE och Reuters

Rök stiger från medeltidskatedralen Notre-Dame i Paris.Bild: Läsarbild: Ludvig Wiberg
Bild: Läsarbild
Gå till toppen