Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Finska ilskan: ”Det är ett justitiemord”

Finlands sudden death-mål i finalen av ishockey-VM dömdes bort efter lång videogranskning. Efter ytterligare granskning blev den amerikanska målvakten utvisad.
Damlejonens förbundskapten Pasi Mustonen rasar.
– Jag trodde aldrig att jag skulle vara på ett VM där ingen verkar veta vad som gäller, säger han till Hufvudstadsbladet.

Finlands förbundskapten Pasi Mustonen och de finska spelarna efter den snöpliga förlusten på söndagskvällen.Bild: Mikko Stig
Skrällen var ett faktum, trodde många. Damlejonen firade ett historiskt VM-guld. Men efter sju minuters videogranskning kom beskedet: Inget mål. I stället avgjordes VM-finalen på straffar där USA vann.
Förbundskapten Pasi Mustonen såg hela dramatiken som ett rån. Han kan inte förstå hur ett beslut kan fattas som inte baseras på regelboken. Han medger dock för journalisterna på plats i Esbo att han direkt efter matchen inte hunnit slå i boken men att besluten verkar uppenbart galna.
– Om vi har fått rätt information, så är det ett justitiemord. De tog VM-guldet ifrån oss, säger han till Hufvudstadsbladet.
Mustonen ser två rimliga alternativ. Att Jenni Hiirikoski, som körde mot den amerikanska målvakten, skulle blivit utvisad och målet dömts bort. Eller en utvisning på USA:s målvakt Alex Rigsby och godkänt mål. Men alternativet amerikansk utvisning och bortdömt mål, som alltså blev utfallet efter videodomarnas utdragna granskning, anser han vara kort och gott helt fel.
– Det är skrattretande och pinsamt. Det är en tragedi och en skandal.
Pasi Mustonen är kritisk till beslutet, men också till att han inte fått någon vettig förklaring från domarna efter matchen. Han anser också att nivån på domarna är för låg, något han kritiserar Internationella ishockeyförbundet för att tillåta.
Mustonen konstaterar att han inte är ensam om att tycka att VM-finalen slutade som en parodi.
– Såg ni att USA var besvikna över ett VM-guld? De visste att det här blev fel. De var ledsna och hade nyss vunnit VM-guld, säger han.
Internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel beklagade situationen men sa att hans händer var bundna.
– Jag kan bara säga att det officiella beslutet är det som fattats av videodomarna, säger Fasel till Yle.
– Jag kan känna med den finländska sorgen. Ni kan ge mig hur mycket skit ni vill, men så här kan det gå i ishockey. Men jag kan inte ändra situationen.
Finland lämnade in en protest. Men det finns inget i Internationella ishockeyförbundets regelverk som tillåter protest efter avslutad match.
I SVT:s studio under matchen satt tidigare svenska landslagsspelaren Jenni Asserholt. Hon hade, liksom flertalet andra experter, svårt att förstå domslutet att döma bort målet.
– Jag funderar på om det till och med är ett politiskt beslut kring den här situationen också. Att USA har varit världsledande i så många år och man vet inte hur situationen är, vi får väl reda på det sen, men om det är så skulle det vara otroligt tråkigt, sade hon i SVT:s sändning.
Kaj Kunnas, mångårig expert för Yle, säger till Expressen:
– Vi förlorade vinterkriget också, men vi kände oss som vinnare känslomässigt. Det är samma sak nu.
Hayley Wickenheiser, kanadensisk fyrfaldig OS-guldmedaljör som spelat två år i Finland, twittrade:
”Det. Var. Mål. #suomi”
Gå till toppen