Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Livskvalitet, avlopp och talande tunnor – Helsingborg bidrar i FN

I förra veckan samlade FN representanter från 30 städer för att dela kunskap om hur man kan bygga smarta och hållbara städer. En av städerna var Helsingborg – som fick dela med sig av livskvalitet och avlopp.

Det trippla avloppssystemet i Oceanhamnen och soptunnorna i Mariastaden där villaägare själva beställer tömning med en knapp var ett par av de ämnen som Peter Danielsson tog upp på stadskonferensen.Bild: Photo UNECE/Pierre Albouy
– Städerna har en viktig roll för att skapa ett bra samhälle. De kan gå före sina hemländer med smarta lösningar. Vi är glada att FN såg oss som en av dem som kan bidra. De andra städerna var mycket imponerade av vårt livskvalitetsprogram – hur livet i staden ska vara, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M).
Fem personer från Helsingborgs stad reste till konferensen Day of cities i Genève den 8 april. Med sig hem har de bland annat nya kontakter för Helsingborgs stadsmässa 2022, berättar Peter Danielsson.
Vad kan Helsingborg lära FN?
– Många imponerades av avloppssystemet i Oceanhamnen där vi sorterar gråvatten och svartvatten och har avfallskvarnar i alla kök. Det sparar 50 procent av koldioxiden, vilket är väldigt mycket. Vår insamling av soptunnor på begäran skapade också intresse. När det gäller avfall ligger många långt efter oss.
Läs också Dubbel återvinning av avloppsvattnet i Oceanhamnen
Vad lärde du av andra städer?
– I Cascais i Portugal jobbar man med att få invånarna delaktiga och medskapande. Det är därifrån vi har fått idén om stadspoäng, som vi beslutade i kommunstyrelsen i onsdags. Vi ska utreda hur man får medborgarna att engagera sig och bidra.
Läs också Frivilligarbete kan ge gratis kulturkort – alliansen vill dela ut poäng till volontärer
Mötet i Genève var det första av sitt slag och Peter Danielsson efterlyser mer tid för individuella möten.
– Det fanns ett stort intresse av att dela med sig och lära av varandra. Jag hade velat sitta ner med borgmästarkollegorna en och en för djupsamtal, för att plocka ut de lösningar vi kan plocka med oss hem till Helsingborg.
Läs också Här kommer sopbilen när du vill
Gå till toppen