Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Han är kommunens nye topptjänsteman

Efterträdare är utsedd till trotjänare på förvaltningens näst högsta post.

Till årsskiftet går biträdande stadsdirektör Stefan Johansson i pension efter 36 år i kommunens tjänst. Nu har hans efterträdare utsetts.
Läs också Stadsdirektör slutar efter 36 år
Ola Nyberg heter nästa biträdande stadsdirektör, som dessutom blir ekonomidirektör. Sedan 2008 arbetar han som finanschef på Malmö stad.
Ola Nyberg börjar pendla åt andra hållet i augusti.Bild: Landskrona stad
Det innebär att han går från att hantera en kommunbudget på över 20 miljarder kronor till en budget på drygt två miljarder.
Du trappar ner ordentligt, varför?
– Jag får ett större och bredare ansvarsområde. Som finanschef i Malmö är jag underställd ekonomidirektören, och sköter en del av ekonomin.
Som Bjärredsbo får han ungefär lika långt att pendla på det nya jobbet.
Ser du likheter mellan Malmö och Landskrona?
– Båda städerna har ju sociostrukturella utmaningar, med hög arbetslöshet och låg skattekraft. Det är ett jätteviktigt uppdrag att vända den trenden.
Skillnader?
– Landskrona är lite mindre, och det gör nog att man är mer snabbfotad, har större möjlighet att genomföra saker. Större organisationer tenderar att kräva mer förankring och mer utredningar.
Hans framtida chef, stadsdirektör Christian Alexandersson, skriver i ett pressmeddelande att Ola Nybergs ”erfarenhet av att leda större förändringsarbeten är till stor nytta”.
– Vi har gjort en resa när det gäller att knyta ihop våra bolag i Malmö, att knyta dem närmare kommunledningen. Sedan har ju Landskrona gjort en liknande förändring nyligen.
1 augusti börjar Ola Nyberg den nya tjänsten i Landskrona.
Gå till toppen