Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Livets variationer fascinerar Lerbergsprästen

Rymden och musiken fängslar honom liksom livets pendel mellan lycka och sorg. Roland Alm är prästen som hittade tillbaka till sin barndoms kyrka.

Roland Alm, präst Lerbergets kyrka.Bild: Tove Scherman
Roland Alm möter upp i Lerbergets kyrka efter en cykeltur till jobbet.
Det är en plats som betytt mycket i hans liv. Han är född och uppvuxen i Helsingborg men när han var i tonåren flyttade familjen till Lerberget.
– Det var en kompis som drog med mig hit. Jag trivdes i gemenskapen, vi gjorde så mycket roligt tillsammans, säger han.
Prästyrket föll sig naturligt för Roland trots att han inte växte upp i en religiös familj.
– Jag ville själv bidra till den positiva gemenskap jag fick uppleva här när jag växte upp. Det kändes självklart.
Roland Alm utbildade sig vid Johannelunds teologiska högskola i Uppsala, med en avstickare till fysikum i Lund, där han läste astronomi. Rymden fascinerar, liksom matematik och fysik. Apolloprogrammets rymdfärder har följt honom sedan barnsben.
– Astronomi har alltid intresserat mig. Månlandningarna är fantastiska. Ett tag funderade jag på att läsa matematik, jag blev präst i stället, säger Roland, som inte ser någon motsättning mellan vetenskap och religion.
– Nej så är det inte, universums storslagenhet och oändlighet stärker snarare min tro, säger han.
Rolands pappa var jazzmusiker och musiken var ständigt närvarande under uppväxten.
– Själv plockade jag upp musiken ganska sent. Jag började spela kromatiskt munspel när jag var över 20. Tooths Thielemans är en stor förebild. Jag trodde kanske att det skulle vara enkelt, men det visade sig tvärtom, säger Roland som ofta framträder med både sång och munspel.
Roland Alm, präst i LebergetsBild: Tove Scherman
Roland träffade sin nuvarande fru Kajsa under ett konfirmationsläger. Efter studierna flyttade paret till Simrishamn där han jobbade sitt första år som präst.
När de fyra barnen föddes i slutet av 90-talet och början av 2000-talet bodde familjen i Kajsas hemtrakter i Röke. Roland i många år inom Svenska kyrkan i Örkelljunga och därefter i Tyringe pastorat.
Prästrollens möten med människor i livets alla skeden har fått honom att älska sitt arbete.
– Det jag trivs bäst med är variationen. Och jag tycker verkligen om att få möta människor i alla åldrar och sammanhang, de lär mig så mycket om livet
Efter många år i Röke bestämde sig paret Alm för att ta ett nytt steg i livet.
– Vi har tillbringat mycket tid i Kullabygden under somrarna. Det är fantastiskt vackert. Så nu när barnen vuxit upp och gått ut skolan längtade vi efter att upptäcka en annan plats.
Roland Alm hade inget nytt jobb när han flyttade till Höganäs och hade ingen aning om att det skulle dyka upp en tjänst i Lerberget.
– Egentligen hade jag sökt en tjänst i Jonstorp när jag fick frågan om jag ville arbeta här. Det var ju längesedan jag var tonåring höll till i Lerbergets kyrka. Men känslan är densamma. Jag känner mig hemma här.
Fakta

Roland Alm

Ålder: 48 år.

Familj: Gift med Kaja och döttrarna Tilda, Eden Alice och Elsa.

Bor: I Höganäs.

Gör: Präst i Lerbergets kyrka sedan augusti förra året.

Gå till toppen