Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny konstnärsgrupp ställer ut på galleri i Helsingborg

Ebbe Art kallar sig en konstnärsgrupp som under påskhelgen ställer ut på Viking Art Gallery på Kronborgsgatan i Helsingborg.
– Allting blir lättare om man gör saker tillsammans, säger Birgitta Emnell Gatestål.

Eva Plume, Emilia Halfter, Björn Bergerlind och Birgitta Emnell Gatestål bildar gruppen Ebbe Art som under påskhelgen ställer ut på Viking Art Gallery.Bild: Stefan Lindqvist
Att hålla på med konst kan ofta vara en ensam sysselsättning. Eva Plume, Birgitta Emnell Gatestål, Björn Bergerlind och Emilia Halfter valde en annan lösning. De bildade konstnärsgruppen Ebbe Art.
– Vi klickade direkt när vi träffades och nu fungerar vi som komplement till varandra. Det gemensamma är att vi alla känner glädje av att uttrycka oss på målarduken, säger Birgitta Emnell Gatestål, som var den som tog initiativet.
Hon och Eva Plume är gamla barndomsvänner och för många år sedan drev de kafé på Söder tillsammans.
– Sen kom vi ifrån varandra under många år, men träffades igen 2017 och eftersom det visade sig att vi båda målade kom vi fram till att vi borde göra något tillsammans, säger Eva Plume.
För att bredda gruppen ytterliagre frågade Birgitta en bekant, Björn Bergerlind, medan Eva vände sig till sin före detta svärdotter, Emilia Halfter, som hon visste också höll på med att måla.
– Det visade sig fungera riktigt bra. Allting blir lättare om man gör saker tillsammans, säger Birgitta Emnell Gatestål.
Emilia Halfter, Birgitta Emnell Gatestål, Björn Bergerlind och Eva Plume utanför Viking Art Gallery på Kronborgsgatan.
I höstas hade gruppen sin första gemensamma utställning. För Björn Bergerlind och Emilia Halfter var det debut som utställare.
– Det var jättenervöst. Men också väldigt spännande, säger Emilia Halfter.
– Vi visste ju inte vad vi skulle förvänta oss. Men det gick över förväntan och vi sålde riktigt många tavlor. Det var fantastiskt roligt, säger Björn Bergerlind.
De fyra använder sig av olika tekniker och uttryckssätt. Allt från akrylmålning till collage och akvareller. Birgitta Emnell Gatestål kommer även att visa verk där målat med kaffe och vin.
– Totalt kommer det att visas runt 100 konstverk. Så det blir en riktig fest de här dagarna, säger Birgitta Emnell Gatestål.
Utställningen på Viking Art Gallery pågår från långfredag till annandag påsk (klockan 10–18) och förutom Ebbe Art kommer besökarna även att kunna ta del av konst av Renee Karlsson och Ingrid Idvall.
Gå till toppen