Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Var tredje svensk potatis borta

Mängden bordspotatis i Sverige minskar. Arkivbild.Bild: Christine Olsson/TT
Intresset för att odla potatis i Sverige har dalat de senaste två decennierna. Nedgången ligger på runt 35 procent och förklaringen är främst att potatisen inte är lukrativ nog.
Men det finns även andra orsaker, skriver tidningen ATL. I och med att odlingen av ekologisk potatis nästan har fördubblats på tio år så har också skördevolymen minskat.
– Hektarskörden är markant lägre än vid konventionell produktion, säger Gustaf Svenungsson, utredare på Jordbruksverket, till tidningen.
Svenska konsumenter köper också allt oftare importerad potatis i form av pommes frites eller chips. Det kan ske på bekostnad av den svenska potatisen
Gustaf Svenungsson hoppas att konsumenterna kan tänka sig att byta pasta, ris och bulgur mot den svenska knölen, i och med trenden att köpa närodlat.
Gå till toppen