Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Internationella drömmar för talangen

Första tiden som senior har gett mersmak. Nu riktar Denise Ljungkvist blicken mot den internationella scenen.
– Drömmen är att få representera Sverige på VM och OS, säger talangen från Ekeby.

Ekebyryttaren Denise Ljungkvist, här med en av sina unghästar Don Avation VS, skruvar upp målen med säsongen efter sin fina start under första året som senior: "Det är jättekul att allt jobb man lägger ner ger resultat", säger hon.Bild: Britt-Mari Olsson
I U25-klassen för två år sedan vann hon bland annat dubbla NM-guld i dressyrens Grand Prix-klass. Nu har Denise Ljungkvist tagit klivet upp bland seniorerna och redan fått fina kvitton på att hon är på rätt väg.
– Det är en ny nivå jag ska upp till nu, men min känsla är väldigt bra när jag tänker på starten, säger HFRK-ryttaren som fyller 26 år till hösten.
Vilka skillnader har du märkt av?
– Det är mycket hårdare konkurrens, seniorerna är vassare än U25-ryttarna och programmen svårare. Det gäller att bli tekniskt bättre snabbt och det är tuffare motstånd överlag. Alla är så jäkla duktiga på den här nivån, helt enkelt, säger Denise Ljungkvist.
Det har bland annat blivit tre andraplatser på fem starter i svenska Grand Prix-tävlingar för Denise Ljungkvist. Resultaten har gjort att hon redan börjat skruva upp målsättningen med säsongen.
– Det är tuff konkurrens för att komma ut på de internationella tävlingarna. Det gäller att jag först och främst visar upp mig i Sverige, men jag hoppas att den chansen kommer redan i vår. Jag tycker faktiskt att det har gått så pass bra.
Denise Ljungkvist.Bild: Britt-Mari Olsson
Var har du lagt fokus i din träning?
– På att göra min häst starkare och mer fokuserad på mig. Allt går så mycket snabbare, så hästen måste verkligen vara med mig till hundra procent. Sen har jag lagt mycket fokus på den mentala delen, jag ska vara förberedd för svårare utmaningar och stark i mig själv.
Hon har sin bas i Ekeby och kan satsa mot eliten på heltid. Förutom tävlingar på Grand Prix-nivå med stoet Soega jobbar Denise Ljungkvist med flera unghästar.
– Planen är att jag ska starta upp lite mer verksamhet på den nya anläggningen jag hittat. Jag vill ta emot fler hästar och ha fler elever, vilket jag inte haft möjlighet till tidigare.
Vad siktar du mot den här säsongen?
– Ett rimligt mål är senior-SM i sommar med Soega och kvala in till Falsterbo med de yngre hästarna. Drömmen är att kunna komma med till NM [avgörs också i sommar] redan första året som senior.
Och längre fram?
– Den stora drömmen är att få representera Sverige på de riktigt stora mästerskapen, som OS och VM. Det siktar jag mot, men man måste ha små delmål på vägen, säger Denise Ljungkvist.
Gå till toppen