Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rattfull krockade – döms till fängelse

Landskronabon var rattfull, bröt mot stopplikten och orsakade en trafikolycka. Nu döms han till fängelse.

Det var den sista oktober i fjol som 42-åringen svängde ut på Eslövsvägen vid Landskrona södra. Han bröt mot stopplikten och orsakade en trafikolycka. När polis kom till platsen blåste mannen positivt och uppträdde narkotikapåverkad.
Provtagning visade att han hade 0,36 promille alkohol i blodet och narkotiska preparatet Nitrazepam i blodet.
42-åringen förklarade det hela med att han lider av svåra sömnproblem och därför äter sömntabletter. Den aktuella dagen hade han varit hemma hos en kompis och druckit starköl och möjligen även whisky. Men han kände sig inte påverkad när han satte sig bakom ratten för att åka till hamburgerrestaurangen
Polisen menade att mannen var trött och olämplig som bilförare men det nekade 42-åringen till i rättegången. Han var inte trött utan brukar alltid luta huvudet mot rutan när han åker bil.
Samtidigt medgav han att han tagit tio gånger den ordinerade dosen av sömntabletterna. Lunds tingsrätt ansåg att han därmed måste ha varit avsevärt påverkad av det narkotiska preparatet.
Sammantaget anser domstolen att mannen gjort sig skyldig till grovt rattfylleri, ett brott som brukar bestraffas med fängelse. 42-åringen är tidigare ostraffad och förnekar att han skulle ha missbruksproblem.
Han uppgav vid rättegången att inte kan kan utföra samhällstjänst.
Domstolen slår därmed fast att mannen inte kan dömas till villkorlig dom och fastställer påföljden till en månads fängelse. Han anses även ha råd att betala hälften av sina advokatkostnader, 2 000 kronor.
Gå till toppen