Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sandvik ser ingen lågkonjunktur

Lägre vinst, men starkare orderingång än väntat. Sandviks vd Björn Rosengren ser inga tecken på någon kommande lågkonjunktur. Aktien föll först men vände sedan upp.

Sandvik redovisar kvartalsrapport. ArkivbildBild: Johanna Norin/TT
Verkstadskoncernen Sandviks vinst före skatt steg till 4,2 miljarder kronor för årets första kvartal, jämfört med 4,0 miljarder samma tid i fjol. Det nådde inte riktigt upp till aktieproffsens förväntningar på 4,4 miljarder kronor och aktien föll inledningsvis. Men vid 12-tiden hade kursen stigit ett par procent och fick också sällskap av flera andra verkstadsföretag som SKF och Atlas Copco.
– Vi fortsätter att se en stark efterfrågan inom alla våra affärsområden, säger Sandviks vd Björn Rosengren på en telefonkonferens.
Och några orosmoln på himlen ser han inte – en viktig signal för den konjunkturkänsliga verkstadssektorn, speciellt som Sandvik är först ut att rapportera det första kvartalet.
– Den lågkonjunktur som det har pratats om ska komma i ett år nu, den ser vi ingenting av än så länge, säger Björn Rosengren.
Men visst, det finns några svagare områden, de är desamma som tidigare. Fordonsmarknaden i Kina och Tyskland är svagare, men det vägs upp av andra sektorer som går starkare.
– Gruvmarknaden är väldigt stark. Den drivs av starka mineralpriser, säger Rosengren.
Extra draghjälp till resultatet fick Sandvik av den svagare kronan som lyfte vinsten med en dryg halv miljard kronor.
Även om resultatet var något svagare än aktieanalytikernas förväntningar, så visade orderingången på motsatsen. Den steg drygt två miljarder till 27,9 miljarder. Och uppgången gäller samtliga regioner utom Asien, enligt Rosengren.
Omsättningen steg till 25,0 miljarder kronor, från 23,7 miljarder kronor ett år tidigare.
Gå till toppen