Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sverigedemokraterna KU-anmäler Strandhäll

Annika Strandhäll (S) anmäls till KU av Sverigedemokraterna.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Sverigedemokraten Angelika Bengtsson begär att riksdagens konstitutionsutskott (KU) ska granska dåvarande socialministern Annika Strandhälls (S) och regeringens agerande i samband med att Försäkringskassan lämnade ut handlingar till journalister i en uppmärksammad sak.
Det var anteckningar från möten som Strandhälls medarbetare på socialdepartementet hade haft med Försäkringskassan. Anteckningarna kan ha betydelse i den redan pågående granskningen av om Strandhäll och regeringen begick några fel när Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler petades från sin post i april 2018. Departementet uppges, enligt uppgifter i Dagens Nyheter och TV4, ha varnat myndigheten för ”allvarliga konsekvenser” om fler handlingar lämnades ut.
Bengtsson vill att KU tar sig an frågan om Strandhäll och hennes departements agerade i strid med offentlighetsprincipen, samt om departementet har ägnat sig åt otillåten styrning av Försäkringskassan.
Anmälan tas inte med i den pågående KU-granskningen av om regeringen handlade korrekt mot Begler, den tas upp till hösten.
Gå till toppen