Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Warren vill ställa Trump inför riksrätt

Demokraten Elizabeth Warren tar öppet ställning för ett riksrättsåtal som skulle kunna avsätta USA:s president Donald Trump, med hänvisning till den så kallade Rysslandsutredningen. Hon är den första presidentkandidaten som tar det steget.

Elizabeth Warren, en av Demokraternas presidentaspiranter, vill att Donald Trump ställs inför riksrätt. Bilden är tagen i onsdags.Bild: Rick Bowmer/AP/TT
”Mueller-rapporten lägger fram fakta som visar att en fientlig utländsk regering attackerade vårt 2016-val för att hjälpa Donald Trump och Donald Trump välkomnade den hjälpen. När han väl blivit vald obstruerade Donald Trump utredningen av den attacken”, skriver Warren på Twitter.
Massachusettssenatorn anser att bägge partier har en konstitutionell skyldighet att ta saken vidare.
”Det innebär att representanthuset bör inleda ett riksrättsförfarande mot USA:s president”, skriver hon.
Den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av Rysslands försök att påverka det amerikanska presidentvalet fann att det hade gjorts sådana försök. Den fann inga bevis för att Trumps valkampanj agerat i samförstånd med Ryssland, men det noteras att presidenten var mottaglig för de fördelar de ryska försöken kunde ge honom, samt att han på olika sätt har försökt sätta käppar i hjulen för utredningen.
President Trump hävdar själv att utredningen utgör ett frikännande av honom på alla tänkbara punkter.
Gå till toppen