Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Axelsson vill sänka gamla laget

Han sänkte sina gamla lagkamrater i Färjestad – nu ska han göra en favorit i repris mot Frölunda.
– Det är därför jag spelar, för att nå framgångar och vinna saker, säger Djurgårdsstjärnan Dick Axelsson inför SM-finalserien mot sitt gamla lag.

Dick Axelsson och målvakten Adam Reideborn i lättsamt samspråk under Djurgårdens träning inför första SM-finalen.Bild: Jessica Gow/TT
Djurgården har just avslutat sin sista träning i Globen inför avresan till Göteborg.
Dick Axelsson är avslappnad och har lätt till skratt.
Inte så konstigt.
Efter en tuff säsong leker hockeylivet.
Axelsson har gjort fem mål och nio poäng under slutspelet och bara kedjekompisen Sebastian Strandberg (7+3) är bättre i Djurgården.
– Det känns bra, jag kan inte klaga just nu, säger 31-åringen.
I den sjunde och avgörande semifinalen mot sitt gamla lag Färjestad på bortaplan var han inblandad i tre av målen i 4–1-segern, sköt själv det matchvinnande och spelade fram till ytterligare två.
Nu väntar ett annat gammalt lag i finalserien.
Axelsson gjorde två säsonger i Frölunda 2012–14.
Det är första gången i SM-finalhistorien som det är storstadsmöte, Stockholm mot Göteborg och framsidan mot baksidan. Det där sista råder det så klart delade meningar om vad som är vilket. Var huvudstadens folk placerar baksidan är inte så svårt att lista ut...
– Hehe, det är ju så vi i Stockholm säger. Men Göteborg är en fin stad måste jag tillägga.
– Jag trivdes jättebra där, förutom framgångarna då, säger Axelsson som åkte ut i kvartsfinal med Frölunda bägge åren.
TT: Är det lika speciellt att möta Frölunda som Färjestad?
– Det var lite längre sedan jag var i Frölunda. Det är inte så många spelare kvar, några få stycken. Minnet sviker lite där. Men det är klart att jag känner ledningen och tränarna. Men det var mer speciellt att möta Färjestad, säger han.
Axelsson har haft en stökig säsong med knäproblem och det blev bara 25 poäng (7+18) under grundserien. I slutspelet är han tillbaka på samma nivå som under fjolårets grundserie då han gjorde 21 mål och 45 poäng och tog en plats i OS-laget.
– Det har inte varit så hattigt nu i slutspelet och jag har spelat alla matcher. I grundserien spelade man någon och vilade någon. När knäna känns bättre går spelet bättre. Jag tycker jag spelar en bra hockey och hjälper lag på många vis.
– Sedan är det klart att det alltid är roligt att göra mål. Det är bra för självförtroendet, säger han.
Axelsson är genom åren en vinnare. Han har vunnit VM-guld, två SM-guld och blivit schweizisk mästare med Davos.
Senaste titeln, med Davos, ligger fyra år tillbaka i tiden.
– Men jag kommer fortfarande ihåg hur man gör. Det är alltid kul att spela finaler och vinna, säger han.
Fakta

Matcherna i matchen

Tränarduellen: Roger Rönnberg, Frölunda, och Robert Ohlsson, Djurgården, jobbade i flera år tillsammans och blev mästare i Frölunda 2016. Rönnberg var chefen och Ohlsson assisterande. Så var rollerna också när de vann JVM-guld tillsammans 2011. Rönnberg gör sin sjätte säsong i Frölunda och Ohlsson sin tredje i Djurgården.

Målvaktsduellen: Johan Mattsson mot Adam Reideborn. Två målvakter i toppslag som dessutom varit lagkamrater. När Djurgården gick upp i SHL 2013–14 var Mattsson tvåa bakom Reideborn. Frölundakeepern har fått ett ordentligt genombrott i slutspelet och leder målvaktsligan med 94,03 i räddningsprocent. Reideborn, som vann Honken Trophy som grundseriens bästa målvakt, har 91,72.

Stjärnduellen: Ryan Lasch mot Dick Axelsson. Två artister som, när de är som bäst, får åskådarna att kippa efter andan. Båda är tvåa i sina lags interna poängligor, Lasch med 12 poäng (3+9) på 10 matcher. Axelsson med 9 poäng (5+4) på 13 matcher. Lasch var en av de stora guldhjältarna när Frölunda vann 2016, Axelsson har två SM-guld med Färjestad men inget med Djurgården.

Fakta

Så spelas SM-finalserien

Final 1, söndag 21/4 Frölunda–Djurgården (15.00).

Final 2, tisdag 23/4 Djurgården–Frölunda (19.30).

Final 3, torsdag 25/4 Frölunda–Djurgården (19.30).

Final 4, lördag 27/4 Djurgården–Frölunda (15.15).

Ev final 5, tisdag 30/4 Frölunda–Djurgården (20.00).

Ev final 6, torsdag 2/5 Djurgården–Frölunda (19.30).

Ev final 7, lördag 4/5 Frölunda–Djurgården (15.15).

Inbördes möten i grundserien (Frölundas siffror först): 15/9 2–1 (h), 15/11 4–3 e str (b), 26/1 1–6 (h), 12/3 2–4 (b).

Gå till toppen