Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danmark vill införa cybervärnplikt

Cyberkrigföring blir i allt högre grad en realitet i världen och länder rustar sig för försvar mot cyberattacker. I Danmark vill regeringen inleda försök med cybervärnplikt från årsskiftet.

Danmarks försvarsminister Claus Hjort Frederiksen (i förgrunden) vill införa försök med cybervärnplikt. ArkivbildBild: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
Nya former av krigföring och vårt ökade bruk av digital kommunikation ligger bakom förslaget från Danmarks försvarsminister Claus Hjort Frederiksen (från liberala Venstre) om att låta 30 personer åt gången göra värnplikt inom cybersäkerhet.
De värnpliktiga ska genomgå en fyra månader lång militär grundutbildning. Därefter följer enligt planerna åtta månaders specialutbildning inom cybersäkerhet och taktisk kommunikation. Bara personer som tidigare har goda färdigheter inom IT-området bör komma i fråga, enligt försvarsministern.
Förslaget möter bred politisk uppbackning och försvarschefen Bjørn Bisserup tror att förslaget kommer att stärka Danmarks säkerhet på sikt.
– Det är klart att cyberhoten är betydande. Det är de även militärt sett. Syftet med de värnpliktiga är att bygga ut kapaciteten både till glädje för försvaret men också för samhället i övrigt, säger Bisserup.
– Nya värnpliktiga ger oss en ökad rekryteringsbas, fortsätter försvarschefen.
Gå till toppen