Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Internationella möten på mattan i Rydebäck

På brottningslägret Eurocamp stärker unga talanger från nio olika länder varandra under påsken — och möter hotet från ryskorna.

Sporthallen i Rydebäck är fylld av brottare i helgen. I bakgrunden tar sig svensken Sofia Phakdeeyut an Nelly Johansson, medan norskorna Sofia Aak och Helene Reinholtsen passerar i förgrunden.Bild: PETTER ARVIDSON
150-talet kvinnliga brottare från olika delar av Europa samlas under påskhelgen i Rydebäck för att träna tillsammans. Eurocamp, som träningslägret heter, har hållits i Rydebäck under åtta påskhelger på raken.
— Eurocamp startades från början för att vi ville slå ryssarna som dominerade. De tränar mycket med länder som Ukraina och Vitryssland, säger Ola Sjögren, tränare i arrangerande brottningsklubben Helsingborgs Wrestling Team.
I Eurocamp deltar nio länder, förutom Sverige bland annat Frankrike, Tyskland och Danmark. Olika länders tränare håller i olika träningssessioner under helgen. De som är med är främst ungdomar och juniorer från 12-årsåldern och uppåt, men även en del seniorer deltar. Många tillhör Europaeliten.
16-åriga Nora Svensson gillar Eurocamp. Här får hon internationellt motstånd.Bild: PETTER ARVIDSON
En av dem är 16-åriga Nora Svensson, som nyligen tog guld i junior-SM för Helsingborgs Wrestling Team.
— Det här är andra året jag är med på Eurocamp. Det är jättekul med internationellt motstånd, det är det man behöver. Och så får man testa andra tränares upplägg så man får lite variation.
Men det gäller att inte spela ut hela registret på mattan. Ungdoms-EM i Italien väntar och där kommer Nora Svensson med all säkerhet åter stöta på några av lägerdeltagarna.
—Alla kanske inte visar sina bästa knep, men man lär sig ändå vilken stil de andra har.
Tyska Francy Rädelt har spenderat åtta påskhelger i Rydebäck.Bild: PETTER ARVIDSON
En annan deltagare är tyska Francy Rädelt, som deltagit i lägret i Rydebäck hela åtta gånger.
— Folk här är trevliga och man möter träningspartners från många olika länder. Jag älskar svensk mentalitet, att vara snabb och stark. Det kan vi lära oss mycket från.
Gå till toppen