Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lasse och Inger Åberg blandar humor med barnteckningar på galleri i Landskrona

Några gånger per år ställer Lasse och Inger Åberg ut sin konst på mindre gallerier runtom i Sverige. Under påsken besöker de galleri Gamla Staden i Landskrona.

Lasse och Inger Åberg ställer ut på galleri Gamla Staden till och med den 12 maj. På påskaftonen fanns de på plats.Bild: PETTER ARVIDSON
Sällskapsresanfilmerna, Trazan & Banarne och Zvampen gav Lasse Åberg en självklar plats i Sveriges underhållningskanon på 80- och 90-talen, men numera syns den folkkäre mångsysslaren mer sparsamt i offentligheten. Det betyder dock inte att 78-åringen ligger på latsidan.
— Jag tecknar nästan hela tiden. Sedan är det lite tv och i sommar har vi fyra spelningar med bananbandet [Electric Banana Band], säger han.
Konsten har alltid varit en självklar del av Lasse Åbergs mångsysslande. Oftast handlar det om stillsamt humoristiska ord- och bildlekar, ej sällan med Musse Pigg i blickfånget. Tillsammans med frun och textilkonstnären Inger Åberg ställer han ut några gånger om året på mindre gallerier runtom i landet, gärna på platser som de är nyfikna på och vill besöka.
— Vi använder utställningarna för att komma ut och titta på stan vi besöker, vi kommer till ställen ute i landet vi aldrig hade åkt till annars. Askersund, Filipstad. Här i Landskrona har vi sett Borstahusen, det var jättefint.
Lasse och Inger Åberg träffades på Konstfack på 1960-talet. Konsten är fortfarande en stor del av deras liv.Bild: PETTER ARVIDSON
På väggarna på galleri Gamla Staden på Norra Kyrkogränden i Landskrona hänger Inger och Lasse Åbergs konstverk om vartannat. Inger Åberg blandar broderi och collageteknik i sina verk. På vissa har hon sytt fast barnteckningar.
— Det är både barnbarns teckningar och sådant Lasse fått när han varit med i tv-program, säger hon.
Bland Lasse Åbergs bidrag till utställningen finns för konstnären typiska motiv som en Kalle Anka-figur som simmar med en svanfamilj (titel: Den fula ankungen), en ko med en världskarta på buken (World cow) och ett fisk- och skaldjursstilleben i Musse Pigg-form (Mussel Piggvar).
Mycket av konsten på utställningen är relativt nyproducerad. Skaparglädjen finns kvar. Men något mer filmskapande blir det nog inte, tror han. Senaste filmen, The Stig-Helmer Story, kom 2011 och på senare tid har både mångårige skådespelarkompanjonen Jon Skolmen och Sällskapsresanfilmernas producent Bo Jonsson gått bort.
— Filmepoken är nog slut nu.
Lasse och Inger Åbergs påskutställning på galleri Gamla Staden pågår till och med den 12 maj.
Lasse Åberg fortsätter teckna, nästan varje dag. Men filmkarriären är antagligen slut.Bild: PETTER ARVIDSON
Gå till toppen