Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöfamilj med hönsen hemma ”De är väldigt tama”

Trots att familjen Edgren bor i stan, behöver de bara gå utanför husknuten för att plocka ägg till påskbordet. Sedan i höstas har de fem höns som pickar i trädgården. "De är roliga och gör väldigt goda ägg", säger Kasper Edgren.

Kasper Edgren och hans mamma Sofia Thelin Edgren trivs med hönorna, som sedan i höstas bor i familjens trädgård i Kirseberg. Sofia tycker att det verkar vara en växande trend att ha höns i stan.Bild: Hussein El-alawi
Direkt när Kasper Edgren och hans mamma Sofia Thelin Edgren öppnar dörren till inhägnaden kommer de fem hönsen mot dem.
De gör små hopp för att nafsa till sig de brödbitar som Kasper sträcker fram, samtidigt som de ger ifrån sig ett kuttrande ljud.
Sedan tar Kasper Edgren upp en av dem i famnen och lutar huvudet mot den mjuka kroppen.
– De är väldigt tama, konstaterar Sofia Thelin Edgren.
Hon är själv uppvuxen på landet, och fick en egen höna i elvaårspresent. Med åren har längtan till landet och naturen växt sig allt starkare.
När Kasper Edgren och resten av familjen är i trädgården släpps hönorna ibland ut ur hönsgården och går lösa.Bild: Hussein El-alawi
När hon gick en kurs i skogsträdgårdsdesign på Holma folkhögskola blev hon erbjuden att köpa hönor av en kursare – och bestämde sig för att nappa.
Det var i somras, och då bodde familjen fortfarande på lantstället utanför Höör. När så hösten kom blev det dags att ta med sig hönorna till villaområdet i Kirseberg, där familjen bor. En viss oro fanns där innan.
– Skulle jag klara av det här, och vad skulle grannarna säga?
Men allt har flutit på fint, säger hon.
Med två av grannfamiljerna i närheten delar de dessutom på både äggen och en del av ansvaret.
Inne i ett svart litet hus i trädgården har de fem hönsen sitt krypin. Här finns en sittpinne, små reden och och en dockvagn.
Totalt värper hönorna runt 35 ägg i veckan.Bild: Hussein El-alawi
Sofia plockar fram några av äggen, som har lite olika nyanser.
– De brukar värpa ett ägg var om dagen, berättar hon.
För Sofia Thelin Edgren är kretsloppstanken en viktig anledning till att hon har höns. De äter familjens matrester, och djurens avföring använder hon sedan som gödsel i trädgården.
Det är egentligen bara ett problem som har uppstått sedan familjen skaffade hönsen: en dag upptäckte de råttor under hönshuset. Men också det löste sig till sist: genom att bara ge fåglarna precis så mycket mat som de skulle äta upp, och samtidigt flytta fodermataren så att råttorna inte längre nådde, har de objudna gästerna försvunnit.
Hönan Hönsmajestät Minta-Magdalena låter sig gärna kelas med av Sofia och Kasper.Bild: Hussein El-alawi
Sofia Thelin Edgren tycker att det verkar vara en växande trend att ha höns i stan. Hon vet flera familjer i Malmö som har gjort samma sak.
Vad ska man tänka på?
– Att man har tillräckligt med plats så att man kan umgås naturligt med hönorna. Och att man kollar innan så att det är ok med dem som bor runt omkring.
Varje dag brukar det ligga fem nya ägg i hönsens krypin. De är goda och har en helt orange äggula, berättar Kasper Edgren och Sofia Thelin Edgren.Bild: Hussein El-alawi
Just denna påsk kommer familjen inte fira tillsammans med hönorna.
– Men vi ska blåsa ut och måla deras ägg, säger Sofia Thelin Edgren.
– Och du och jag ska nog tävla i hur många ägg vi kan äta, säger hon till sin son.
Och vem vet – kanske blir det påskkycklingar i framtiden.
– Ja, det skulle vara mysigt att få vara med om kläckningsprocessen och njuta av små nya kycklingar en gång, säger Sofia Thelin Edgren.
Gå till toppen