Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Revisionen nekar förra kommunstyrelsen ansvarsfrihet

Kommunrevisionen i Perstorp underkänner förra kommunstyrelsens arbete inom stadsbyggnadsförvaltningen. Nu rekommenderar revisionen att kommunfullmäktige inte ska ge den avgångna styrelsen ansvarsfrihet.

För paviljongerna saknas det enligt revisionen projektplan och byggbeslut och någon lagstadgad offentlig upphandling gjordes inte. Dokumentation saknas om vad som skulle beställas och av vem samt vem som skulle ha ansvaret.Bild: Birgitta Johansson
Det är efter sin granskning av det arbete som gjordes av den tidigare kommunstyrelsen i Perstorp som kommunrevisionen nu sätter ner foten.
Kommunstyrelsen har enligt revisionen vid en rad tillfällen brustit i sitt ansvar för att skapa kompetens och kontroll inom stadsledningsförvaltningen.
– Problemen går ända tillbaka till de stölder som upptäcktes för en tre - fyra år sedan. Sedan dess har vi sett en rad exempel på kompetensbrister som man aldrig kommit tillrätta med, säger revisionens ordförande Bo Nilsson (PF).
Läs också Flakmopeder, gräsklippare och lastpallar borta – stölder från kommunen utreds av revisionen
I sin berättelse redovisar nu revisionen en rad punkter där de menar att kommunstyrelsen brustit i sin uppgift.
”När fakturorna för paviljongerna började komma in så valde man betala. Istället borde man ha bett leverantören visa upp beställningsunderlag eller bestrida fakturorna och därmed stoppa utgifterna” säger Bo Nilsson (PF).Bild: Birgitta Johansson
Det handlar om att offentliga upphandlingar inte gjorts, att kommunstyrelsen inte följt vare sig delegationsordning eller kommunal policy. Dessutom finns det enligt revisionen uppenbara brister i projektstyrning och budgetering.
– Ett exempel är ju det konsultuppdrag som Bengt Marntell fick av kommunen, som gick upp i belopp utan att man hade någon kontroll. Ett annat är bygglovshanteringen, som länge inte fungerat. Där har man dock nu tillsatt en speciell anställd för att komma tillrätta med problemen, säger Bo Nilsson.
Läs också Tung politiker i Perstorp fick konsultuppdrag av kommunen – behövde inte konkurrera med andra
De omtalade attefallshusen på torget lyfts i revisionsberättelsen fram som det tydligaste exemplet på kommunstyrelsen tillkortakommanden.
– Paviljongerna är ett symptom på hur stora bristerna inom styrning, ledning och kontroll blivit. Här har man brutit mot allt.
Läs också Attefallshus i Perstorp blev 800 000 kronor dyrare – projekt kritiseras av extern konsult
Det är en enig kommunrevision som står bakom revisionsberättelsen. Men det är inte bara de ekonomiska förlusterna som är allvarliga, enligt Bo Nilsson
– Det här har blivit en förtroendeskada för kommunens politiker. Jag har aldrig upplevt något som fått så stort genomslag som detta, paviljongerna står ju där inför allas ögon.
Oppositionsrådet Ronny Nilsson (S) var kommunstyrelsens ordförande fram till september 2018.Bild: Niklas Gustavsson
Tidigare ordföranden för kommunstyrelsen, Ronny Nilsson (S) tar bestämt avstånd från revisionens berättelse.
– Det är ingen i den tidigare kommunstyrelsen som tycker annat än att den här kritiken är obefogad. 2017 beslöt vi att tillsätta en extern utredning för att titta på kommunens problem. Den utredningen presenterades förra våren och man håller nu på att genomföra de förändringar som föreslogs där, säger Ronny Nilsson.
Både Bengt Marntells konsultarvoden och paviljongerna på torget handlar om beslut tagna på tjänstemannanivå, utan någon politisk inblandning, påpekar Ronny Nilsson.
– Ernst & Young fick i uppdrag att utreda hur inköpen av paviljongerna gick till. Den utredningen visade att inköpen skett utan någon kännedom från kommunens politiker.
– Sen har vi som politiker alltid ett ansvar. Det mynnar ut i att när man får vetskap om vad som sker så följer man upp och vidtar de åtgärder som behövs, vilket vi också gjort, bland annat genom en rejäl förändring av organisationen. Men det är svårt att ha koll på en situation som man inte känner till förrän den dyker upp.
Däremot håller Ronny Nilsson med Bo Nilsson om att händelserna lett till ett minskat förtroende för Perstorps politiker.
– Det är svårt att ha en annan uppfattning. Förtroendet har naggats i kanten, vilket också är fullt förståeligt.
Frågan om ansvarsfrihet ska avgöras på kommande kommunfullmäktigemöte den 24 april.
Artikeln är uppdaterad, bilder har bytts ut.
Gå till toppen