Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skilda åsikter om bottenmålning: ”Båtgubbarna är lite mer konservativa”

Innan midsommar ska en båttvätt vara på plats i Höganäs hamn. Tvättas båten med den under sommaren ska målningen av båtbotten skippas.
Vi kollade om Höganäs båtfolk är redo att ta steget.

Annika Knutsson med sin båt Alma i Höganäs hamn. Hon är positiv till den nya båttvätten och kommer att använda den nästa år.Bild: Anders Malmberg
Varje vår innan sjösättning är det full fart på båtägarna i hamnen. Det putsas och fixas på segel- och motorbåtar inför sommarens seglatser. Bland annat brukar skrovet på båten målas.
Men det kan båtägarna slippa i år, om de vågar lita på effekten av den nya båttvätt som Höganäs båtsällskap ska installera i vattnet i hamnen.
– Jag har hört en hel del som ska använda tvätten. Det är generellt positiva kommentarer, men en del är lite skeptiska och vågar inte hoppa på direkt, säger hamnmästare Tobias Bolin i Höganäs hamn.
Om båtbotten tvättas tre till fyra gånger under båtsäsongen ska den klara sig undan påväxt. När havstulpanerna vill sätta sig ska båtsällskapet skicka ut en varning. Då bör man ta sig till båttvätten inom några veckor.
Hamnmästaren Tobias Bolin har fått många positiva reaktioner på båttvätten, men det finns också de som är skeptiska.Bild: Anders Malmberg
En förutsättning för att få använda båttvätten är att båtbotten inte är målad inför denna säsongen.
Under sin båt Alma står Annika Knutsson och sopar upp blått stoft. Hon köpte båten tillsammans med sin man i höstas och nu har all gammal färg blästrats bort från båtbotten.
– Vi tycker det är jättebra att båtsällskapet satsar på miljöinsatser, så att gifterna minskar, säger hon.
Många bottenfärger innehåller gifter som läcker ut i havet, när fler istället tvättar båten, ska gifterna minska. Annika Knutsson var inte riktig överens med sin man om vad som skulle göras med deras båtbotten i år.
Nu ska en hård färg, som inte släpper ut gifter, läggas på. Men det innebär att de inte kan använda båttvätten förrän nästa säsong.
– Hade jag bestämt själv, så hade jag kört med en epoxy och skippat bottenfärg. Men båtgubbarna är lite mer konservativa, säger hon.
Göran Olsson målar sin båtbotten i år också. Han vill följa utvecklingen med båttvätten.Bild: Anders Malmberg
En bit längre bort står Göran Olsson och sätter maskeringstejp längs med vattenlinjen innan han börjar måla.
– Jag vill följa utvecklingen när båttvätten kommer igång. Fungerar den och man slipper måla, så är det bra för miljön. Då blir det två flugor i en smäll, säger han.
Hannes Grönwall från Nyhamnsläge fixar i sittbrunnen på sin båt Invita. Han tänker ungefär likadant när det gäller bottentvätt.
– Jag vill utvärdera det först och få svart på vitt att det fungerar.
Han har haft båt hela livet och brukar segla med sin lika sjölivsförtjusta fru. Färderna kan gå till Danmark, Tyskland eller längs med Sveriges kuster. De vuxna barnen mönstrar på och av på olika ställen.
Hannes Grönwall från Nyhamnsläge fixar i sittbrunnen på sin båt Invita, som ligger i Höganäs hamn.Bild: Anders Malmberg
Han är medveten om problemen med gifter i båtfärger och tycker att tvätten är ett bra initiativ.
– Allt som har att göra med miljöinsatser är positivt, säger han.
Just miljöaspekten är anledningen till att länsstyrelsen stödjer projektet med 2,6 miljoner kronor. Höganäs båtsällskap och kommunen står för resten av den totala investeringskostnaden på 3,2 miljoner. Då ingår också en liten extra brygga.
– Vi hade aldrig klarat att själva räkna hem båttvätten. Vi är relativt tidiga med att skaffa båttvätt och då brukar det gå bra att få bidrag, säger Bo Lingebrant, ordförande i Höganäs båtsällskap.
Nästa år ska Annika Knutsson skippa målningen av Alma.Bild: Anders Malmberg
Annika Knutsson fortsätter att sopa blått under Alma. Nästa år ska skrovet tvättas istället för att målas.
– Jag tycker det är modigt av styrelsen att satsa på en båttvätt. Det är outforskat område, men friskt vågat är hälften vunnet, säger hon.
Gå till toppen