Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Svensk sjukvård har väldigt gott rykte”

För 20-åriga sjuksköterskestudenten Jane Avery från Storbritannien var Sverige och Landskrona det självklara valet när hon fick chansen att göra utlandspraktik.

Brittiska praktikanten Jane Avery tränar på att ge injektioner på sin mentor, sjuksköterska Philip Blinkowski. ”Det är lite läskigt, men också jätteroligt”, konstaterar hon.Bild: Matilda Ermeland
Det var hennes föräldrar som först föreslog att hon skulle studera till sjuksköterska. Nu gör Jane Avery från Nottingham praktik på Landskrona lasarett.
– Det är mycket lugnare här än på sjukhusen i Storbritannien. En av de första frågorna jag fick när jag kom hit var om jag ville ha en kopp kaffe, det är något som det nästan aldrig finns tid för där hemma, säger hon när Landskrona Posten träffar henne på medicinavdelning 2.
Under totalt åtta veckor kommer Jane Avery att följa med i verksamheten på medicinavdelningen, akuten och operationsavdelningen. Hon kommer bland annat att få följa med personalen på ronder, träffa patienter och öva på olika praktiska inslag.
– När jag berättade att jag har studerat i över två år och aldrig fått ge en injektion tappade mina mentorer hakan. Men på sjuksköterskeprogrammen i Storbritannien är det mest fokus på kommunikation och bemötande, de praktiska grejerna får man lära sig lite i efterhand, förklarar hon.
Något som också skiljer Landskrona lasarett från de brittiska sjukhusen är arbetstiderna. Jane Avery berättar att det inte är ovanligt för en brittisk sjuksköterska att arbeta i över tolv timmar i sträck.
– Personligen tycker jag att det skapar en otrygg arbetsmiljö. Dessutom hinner man inte göra någonting vettigt efter jobbet. Här i Sverige tycker jag att man är mycket bättre på den biten.
I Storbritannien kostar det pengar att studera. 20-åriga Jane Avery betalar 9 000 kronor om året för sin sjuksköterskeutbildning. ”Så det är viktigt att man är säker på vad man vill studera. Men jag har aldrig ångrat mig.”Bild: Matilda Ermeland
En av de större utmaningarna för Jane har varit språket. Bland personalen har det inte varit något problem att prata engelska, men hon berättar att det kan vara tufft när man möter patienter.
– Speciellt äldre kan ha svårt att förstå vad jag säger. Jag har försökt lära mig en del sjukvårdstermer på svenska, men då är det den engelska accenten som ställer till det, säger hon och skrattar.
Hennes praktik genomförs genom det europeiska utbytesprogrammet Erasmus. Där fick hon välja om hon ville praktisera i Sverige, Norge, Irland, Spanien eller Malta.
– Svensk sjukvård har ett väldigt gott rykte, så för mig var valet enkelt, förklarar hon.
Gå till toppen