Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De vill minska drogmissbruket i Ängelholm – genom att öka närvaron

Den 24 april håller ungdomsgruppen en föreläsning på Ängelholms stadsbibliotek med temat cannabis. Då kan tonårsföräldrar och andra vuxna få tips för att upptäcka och förebygga missbruk bland unga.

Claudia Alas och Åsa Williamsson är båda socialsekreterare i fältgruppen och arbetar med ungdomsfrågor dagligen.Bild: Emelie Malmros
– Jag skulle inte säga att det finns ett utbrett drogmissbruk i Ängelholm. Men det finns, säger socialsekreterare Åsa Williamsson från fältgruppen.
Samtidigt som hon och kollegorna märker ett ökande intresse för hälsa och träning bland ungdomar och unga vuxna, upplever de att inställningen till droger som cannabis blivit mer tillåtande hos en del.
Vanliga cigaretter kan bli en inkörsport, påpekar Åsa Williamsson.
Kommunens ungdomsgrupp arbetar tillsammans med polis, ungdomsmottagning, kommunala verksamheter och kyrkan för att vara både förebyggande och verkande på plats bland ungdomar i Ängelholm.
De arbetar även med att sprida informationen till de föräldrar och vuxna som finns närmast ungdomarna.
— Det absolut viktigaste vi kan göra för att förebygga droganvändning är att vara närvarande. Att finnas och synas på plats. Ha en god relation och ställ frågor så ungdomarna vet att de alltid har någon att vända sig till, säger Åsa Williamsson.
Men det kanske inte alltid är så lätt för föräldrar att alltid finnas där?
— Nej det kan vara en känslig period. Men det behöver inte bara vara föräldrar, det kan vara andra vuxna i personens omgivning, säger Åsa Williamsson.
Föreläsningen är årligen förekommande för att hjälpa föräldrar eller andra som misstänker att ett barn, anhörig eller vän använder droger. Men även för att uppmärksamma vuxenvärlden på problemet.
Claudia Alas hoppas att föreläsningen ska hjälpa och medvetandegöra kring drogproblematiken hos unga för föräldrar och vuxna.Bild: Emelie Malmros
— Det är många som tror att i lilla Ängelholm så finns inte den problematiken, men så är det inte, säger Claudia Alas, som också är socialsekreterare i fältgruppen.
Hon tipsar om vad man kan göra om man misstänker att någon använder droger.
— Du kan alltid vända dig hit till oss så att vi kan slussa dig rätt, eller till Maria Skåne nordväst som är en drogmottagning för unga, säger Claudia Alas.
Föreläsningen anordnas i Hörsalen på Ängelholms stadsbibliotek på onsdag klockan 18-20.
Gå till toppen