Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon tar hjälp av VM-åkaren för att nå drömmen

Hon drillas av VM-åkaren Alexander Köll. I framtiden drömmer helsingborgstalangen Melanie Dahlberg om att tävla i världscupen.

Helsingborgaren Melanie Dahlberg satsar för att nå världscupen i framtiden.Bild: Klas Rockberg/SSF
Hon föll pladask för utförsåkningen när hon tog sina första svängar på Vallåsen. Nu har 17-åriga Melanie Dahlberg från Helsingborg inlett en storsatsning mot toppen – talangen har flyttat norrut och går första året på Skidgymnasiet i Malung.
– Min pappa har alltid hållit på med skidåkning, sen testade jag och fastnade direkt. Jag tycker att det är så härligt att man kan vara ute och träffa nya kompisar. Plus att det är kul att resa runt mycket, säger Melanie Dahlberg.
Hur har flytten varit?
– Det har varit ett jättestort steg, men väldigt roligt. Jag har tränare i världsklass häruppe, som är mycket engagerade och hjälper till med allt: skidåkning, fys och skola.
I vardagen kombinerar hon skola med skidåkning. På helgerna tävlar Melanie Dahlberg oftast i FIS-tävlingar för seniorer.
– Jag är yngst i klassen, man kommer in i den när man fyller 16 år. Jag har börjat om från noll lite efter ungdomsklasserna och det har verkligen varit något nytt för mig. Jag har lärt mig väldigt mycket och är nöjd med resultaten hittills.
– Jag har alltid siktat på topp tre i SM, så det var kul att lyckas med det den här säsongen när jag tog brons i det som kallas yngre junior-SM.
"Jag har lärt mig väldigt mycket och är nöjd med resultaten hittills", säger Melanie Dahlberg.Bild: Tomas Dahlberg
Till sin hjälp har Melanie Dahlberg klubbkompisen i Landskrona Ski Club, den svenske VM-åkaren Alexander Köll. Han har en roll som mentor och duon har ett nära samarbete.
– Jag trivs med honom, "Alex" är jättebra både på att ge tips och som tränare. Vi pratar väldigt mycket och hörs varje gång det är tävling för att stämma av.
Melanie Dahlberg har även dubbla guld i ungdoms-SM på sin meritlista. Hon tävlar i samtliga alpina grenar: slalom, storslalom, super G och störtlopp.
– Jag gillar slalom allra mest, vilket har synts på mina resultat.
Vilka är dina styrkor?
– Jag brukar tänka på tekniken mycket när jag åker, den kommer före farten. Det är mycket videoanalyser och snack med tränarna för min del. Jag strävar efter att lyckas och tycker att det är roligt att gå in på detaljer för att nå mina mål.
Närmast väntar tävlingar i Sundsvall för att köra de sista racen för säsongen. I sommar drar Melanie Dahlberg till Österrike på träningsläger.
– Jag vill bli så bra som möjligt i karriären. Det hade varit jätteroligt att få delta i världscupen med toppeliten. Dit vill jag verkligen nå, säger Melanie Dahlberg.
Melanie Dahlberg har tekniken som sin främsta styrka.Bild: Klas Rockberg/SSF
Fakta

Melanie Dahlberg

Ålder: 17 år (född 2002).

Från: Helsingborg, Mariapark.

Bor: Malung.

Familj: Mamma Lena, pappa Tomas och lillebror Melvin.

Klubb: Landskrona Ski Club.

Fritidsintressen: Har deltagit i VM i Zoom 8-klassen och brukar segla på somrarna. Gymnastik är också ett intresse.

Gå till toppen