Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höganäs vinner internationellt pris

Höganäs kommun har fått ett internationellt pris för sitt arbete med geografisk information.
– När vi fick priset tänkte jag att det här var på tiden. Lite så känns det, säger Anders Skoog som är chef för geodataavdelningen i Höganäs.

Det handlar om kommunens arbete med geodata och visualisering. Ett arbete som har pågått länge.
– Grunden lades väldigt tidigt i Höganäs, och så har man fortsatt att gneta på. Vi har provat ny teknik och nya system, säger Anders Skoog.
Anders Skoog är geodatachef i Höganäs. Han tycker att digitaliseringen med tredimensionella kartor gör det lättare att förstå en komplex stadsstruktur.Bild: Lisa Skeppstedt
Priset delas ut av organisationen Esri Incs Special Achievement in GIS Award, och GIS står för geografiskt informationssystem.
Totalt är det tio personer som jobbar på geodataavdelningen i kommunen. Några exempel på arbete som de har gjort är kulturmiljöwebben, solkarta och detaljplaner.
– Hos oss är det tre specifikt som jobbar med GIS, men alla på avdelningen bidrar med sin del. Vi har jobbat med mätning och så med, säger Anders Skoog och lyfter fram arbetet som gjorts för att digitalisera detaljplaner.
– De har ju varit analoga tidigare. Nu har vi gjort ett jättestort arbete för att digitalisera och få ut objekt, så man kan göra spännande analyser och visualisering på det. De senaste åren har vi jobbat mycket med 3D-visualisering. När man klickar på de här kartorna ser man vad som gäller på tomten där man bor och kan få fram bestämmelser direkt.
Anders Skoog lyfter fram att exempelvis höjdskillnaderna som finns på Kullahalvön är svåra att greppa när kartorna bara är tvådimensionella.
– Speciellt i Mölle och Arild, med tredimensionella kartor kan man få en rätt bra bild på hur det faktiskt ser ut.
Tidigare pristagare från Sverige är bland anat Ikea, Svensk kraftnät DHL och förra året, Helsingborg Stad.
– Vi blev glada när vi fick veta att vi hade vunnit. Vi visste att Helsingborg vann förra året och tänkte oj, har vi vunnit det här fina priset. Lilla Höganäs. Men jag tänkte att det var på tiden. Lite så känns det. För vi har på något sätt känt att vi har varit med i matchen. Vi har varit engagerade inom flera nationella projekt i verksamhetsområdet, säger Anders Skoog.
Priset delas ut 8 juli på en konferens i San Diego. Mikael Persson som är GIS-samordnare åker dit och tar emot det.
– Vi får någon statyett och ett certifikat. Det handlar mest om äran att Höganäs blir uppmärksammat på en internationell plattform som den här stora konferensen är. Det är det som är värdet på ett sådant här pris.
Fakta

Tidigare års vinnare från Sverige

2009: DHL

2010: Karlstad kommun

2011: Svenska kraftnät

2013: LFV

2014: Sveaskog

2016: Ikea

2017: Evry och Tyrens

2018: Holmen och Helsingborgs stad

2019: Höganäs kommun

Gå till toppen