Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Miljarder skäl se över EU-fond.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans regering har anklagats för att missbruka medel från EU:s fonder.Bild: Olivier Matthys
Den regionala utvecklingsfonden är en av EU:s största utgiftsposter. För perioden 2014–2020 har fonden totalt motsvarande cirka 2 000 miljarder kronor att fördela till angelägna ändamål.
Men vilken effekt alla dessa miljarder har och haft genom åren är oklart.
"Man vet vad pengarna går till men man vet inte vad pengarna leder till", säger till Ekot utredaren Johannes Henrikson på konsultföretaget Ramboll, ansvarigt för en av de utvärderingar av fonden som gjorts de senaste åren.
Regionalfonden är avsedd att utjämna skillnader mellan EU:s 276 regioner. De huvudsakliga mottagarna återfinns i EU:s östra och södra delar. Men pengar ur fonden går också till Sverige, totalt 8 miljarder kronor, varav det mesta hamnar i Norrland. Det kan handla om projekt för bredbandsutbyggnad eller för att stärka små och medelstora företag.
I Sverige är det Tillväxtverket som fördelar pengarna. Där medger avdelningschefen Patrik Sällström att det kan vara svårt att avgöra i vilken utsträckning fondmiljarderna faktiskt får klyftorna att minska: det är ändå storstäderna som fortsätter att växa snabbast och det är där de flesta nya jobben skapas.
Här finns ekonomiska krafter och en ekonomisk logik som är svåra att rå på med politiska medel.
Sällström pekar samtidigt på att vi inte vet hur utvecklingen sett ut om regionalfonden inte funnits. Så är det. Men det är inget skäl att fortsätta som nu.
Behoven finns. Klyftorna inom EU mellan olika regioner är på sina håll både breda och djupa. EU bygger på solidaritet mellan medlemsstaterna. Men då gäller det att också utforma insatserna på ett sådant sätt att det går att mäta effekterna. Här tycks det finnas utrymme för förbättringar.
Gemensamma medel ska hanteras ansvarsfullt. Det är viktigt inte minst för att unionen ska behålla sin legitimitet i EU-medborgarnas ögon.
Gå till toppen