Annons

Annons

Annons

Annons

Skogs- och gräsbränder

Omfattande skogsbrand utanför Hästveda – boende evakueras

Text: 

En mycket allvarlig skogsbrand rasar mellan Hästveda och Osby i Hässleholms kommun. Bostadshus har redan brunnit och polisen har evakuerat boende i området.

Bild: Patrick Persson

– Polisen har sökt kontakt med boende i 42 hushåll, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Totalt 47 personer har evakuerats från de 23 hushåll där polisen fick kontakt med boende i husen. I de övriga 19 husen har ingen öppnat eller velat ge sig till känna.

Det anses inte föreligga någon överhängande fara för de boende – därför vidtar polisen inga särskilda åtgärder när ingen svarar när de ringer på.

– Den här evakueringen görs för att det inte ska bli ett akut läge. Förändras läget kan det göras en ny bedömning. Ju större risk för människors liv, desto mer ökar polisens befogenheter, säger Rickard Lundqvist.

Annons

Annons

Ett cirka 800 hektar stort område är drabbat av branden och det brinner fortfarande på flera platser inom området, meddelade polisen vid 21.45.

HD och Sydsvenskans fotograf Patrick Persson som är på plats rapporterar att det brinner ute på mossen som heter Abuamossen och i kanten av skogen.

Så vitt polisen känner till är det en gård som har brunnit ner, men den uppgiften kan ändras, påpekar polisen.

Ingen person eller tamdjur har skadats, såvitt känt.

Branden mellan Hästveda och Osby i Hässleholms kommun startade i en lada vid elvatiden på tisdagsförmiddagen. Under eftermiddagen har elden spridit sig snabbt och minst fyra familjehus har behövt utrymmas.

Branden har spridit sig genom markvegetation och träd.

– Det är över tio personer, säger Melissa Millbourn, informationsbefäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Ett hus med gårdsfastighet, ett bostadshus och flera mindre småhus har brunnit ner. Polisen skriver på sin hemsida att även fyra närliggande områden, Jägersborg, Björkeberga, Torstorp och Skyttaboda, evakueras.

Ingrid Månsson bor i Hagnarp och ska precis lämna området med sin svärmor i bilen för att bege sig till en uppsamlingsplats. De har tagit med sig kläder, smycken och lite mat. Hur situationen ser ut för dem är oklart.

– Det vet jag inte, det har inte synts något ännu men elden närmar sig, säger hon till TT:s reporter.

Som mest har fem helikoptrar hjälpt till under kvällen med att vattenbomba branden, helikoptrarna avbröt det arbetet vid 21-tiden. Uppemot 70 brandmän bekämpar elden från marken och lokalbefolkningen sluter upp.

Annons

Filip Carlsson är en av flera lantbrukare i området som fyllt gödseltankarna i sin traktor med vatten som han kör längs vägarna i området för att vattenbegjuta vägrenar.

Annons

– Man vill ställa upp ju, det får man göra, säger han till TT.

Boende i området kring Hästveda uppmanas att begränsa användningen av vatten medan släckningsarbetet pågår, uppger Hässleholms kommun.

Skogsbränder har bland annat även brutit ut i trakten kring Markaryd.

SMHI varnar samtidigt för hög brandrisk i hela Götaland och Svealand de närmaste dygnen. Enligt meteorologen Henrik Reimer ser brandrisken ut att bestå åtminstone till helgen.

– Det har ju varit flera veckor utan några större nederbördsmängder, i alla fall i södra Sverige. Tyvärr ser vi inget tydligt slut heller, säger han till TT.

– Det kan dra in lite regn mot helgen, främst i södra och västra Götaland, men prognosen är osäker fortfarande.

Flera kommuner och regioner har redan infört eldningsförbud i skog och mark.

Bild: Patrick Persson

Bild: Patrick Persson

Annons

Annons

Till toppen av sidan