Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så gör du om det börjar brinna

Bör jag kuta ut ur en rökbolmande bil och vad gör man när valborgsmässobålet spårar ur? Vi frågade Mats Jönsson, ledare i ungdomsbrandkåren och före detta brandmästare, om tips och trix för hur man ska agera vid en brand.

Mats Jönsson, ledare för ungdomsbrandkåren och före detta brandmästare, slår ett slag för brandvarnare, brandfilt och brandsläckare i hemmet.Bild: Caroline Wickmark
Hur släcker man en eld?
– Vi har en brandtriangel: syre, värme och brännbart material. Tar man bort en av de sakerna så släcks branden.
Säg att man inte kan ta bort något, vad gör man?
En vanlig sak är att det börjar brinna i en gryta när man glömt den på spisen. Då är den naturliga reaktionen att ta grytan under kranen och spola vatten, men då börjar allt brinna! Lägg på locket i stället, eller en blöt kökshandduk.
Och om branden inte är på spisen?
– Då kan man täcka elden med en brandfilt, eller en annan filt. Blöt gärna ner den vanliga filten, lägg över och slut till med händerna! Och skydda händerna.
Men hur ska man tänka med alla syntetiska tyger?
– Det bästa är ull eller bomullsfilt. Nylon är inte aktuellt, eller en täckjacka, den säger bara tjoff!
När ska man försöka släcka och när ska man ta sig ut?
– Alla bränder är ju små till en början, och den här ordningen gäller: rädda, främst dig själv, larma och sedan släck – om du kan. Men känner du att det blir övermäktigt så ge dig ut och stäng dörrarna.
Om man bor i hyreshus och larmet inte fungerar när det börjar brinna – hur ska man tänka kring sina grannar?
– Varje lägenhet är numera byggd som en brandcell, så det bästa är att de i angränsande lägenheter blir kvar. Det ska inte behövas men om man vill gardera sig kan man lägga blöta handdukar uppe och nere vid ytterdörrens lister, man kan också tejpa fast dem. Men problemet är att folk som känner röklukten ofta ger sig ut i rökfyllda trapprum och då kan man dö av gaserna. I lägenheten har man sextio minuter på sig och om vi på brandkåren inte kan släcka en lägenhetsbrand på sextio minuter, då bör vi söka nytt jobb.
Vilka prylar är bra att ha hemma för brandbekämpning?
– Det viktigaste är en brandvarnare, det är den billigaste hemförsäkringen man kan få. Och en brandfilt och en handbrandsläckare – en sjukilos, och där rekommenderar försäkringsbolagen pulversläckare. Som villaägare är det ett jättebra alternativ att ha en vattenslang som räcker kring hela huset, men då gäller det ju att man snabbt kan få ut den. Slangen ska man sikta uppåt med – där det är som varmast, och det är bra att använda en spridd stråle som ger mindre droppar.
Stämmer det att man ska röra sig utmed golvet när det brinner?
– Ja, om det är trehundra grader uppe vid bröstet så är det kanske femtio grader nere vid fötterna. Värmen stiger ju och röken likaså, man kan se bättre nere på marken. Och där är man också mer skyddad om det exploderar.
Och man ska inte öppna dörr till ett rum som brinner?
– Nej, för då släpps syret in och det kan smälla. Framför allt ska man känna på dörren – är den varm så är det katastrof att öppna, då kan det slå ut lågor 4-5 meter från dörren. Då är bara till att vänta på brandkåren.
På film springer folk alltid från rykande bilar som är på väg att explodera. Hur ska man tänka?
– På film ja, haha, där exploderar bilar hela tiden! Det kan ju hända men det händer mycket sällan i verkligheten. Man ska däremot vara väldigt försiktig med att ta ut någon ur en kraschad bil för de kan vara rygg- eller nackskadade. Skulle jag ta ut en människa från en bil skulle det vara för det kommer rejäl rök från bilen, framför allt mörk sådan, för då kan det vara diesel eller bensin.
Nu våreldar många i trädgården, vad ska man tänka på då?
– Framförallt ska man förvissa sig om att man får elda, i stadsbebyggt område är oftast två veckor på våren och två på hösten som man har lov till det. Det bästa är sedan att elda i en tunna och så ska man ta fram vattenslangen, en räfsa och en spade. Och se till att inget omkring kan ta fyr. Framförallt ska man se till vädret – det ska inte blåsa för mycket för då får elden mycket syre och kan spridas med vinden.
Och vad gäller om man vill fixa valborgsbål?
– Det ska man ha tillstånd för hos polisen, men många eldar utan tillåtelse. Det kan man få dryga böter för.
Fakta

Konsten att släcka en eld

Det här är bra att ha: Brandvarnare, brandfilt och brandsläckare.

Glöm inte: På med locket om det börjar brinna på spisen – ej vatten!

Notera: Att kolla upp lokala regler för att elda i trädgården.

Öppna aldrig: En varm dörr till ett rum eller hus som brinner.

Tänk på: Om du behöver släcka en eld, utgå från brandtriangeln – en eld behöver syre, bränsle och material. Ta bort en av dem för att släcka elden. Ring endast 112 vid livshotande situationer. Annars ring till 11313 för information, tips och råd. Källa: Räddningstjänsten

Fakta

Elda trädgårdsavfall

Trädgårdselda i Helsingborgs tätort får man endast göra under veckorna 16,17, 40 och 41. Källa: Helsingborg.se.

Gå till toppen