Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moa Berglöf: "Det Busch Thor säger utan att säga det."

Ebba Busch Thor (KD).Bild: Henrik Montgomery/TT
I det senaste avsnittet av den amerikanska komediserien Veep diskuteras hur huvudkaraktären, presidentkandidaten Selina Meyer, ska lyckas säkra de rasistiska väljarnas röster. Analysen av vad som tilltalar just de väljarna är klar – att neka den svarta befolkningen jobb och utbildning – och nu återstår hur Meyer ska förmedla budskapet:
”Vi måste komma på ett sätt att säga det utan att säga det!”.
Politiskt hundvisslande, att använda laddade ord eller uttryck som bara plockas upp av en viss målgrupp, är en konst. Kampanjteamet i Veep försöker frenetiskt hamna på rätt nivå. En hundviskning blir för lågt. En hundmotorsåg? För högt. En hundlövblåsare? Perfekt.
På påskafton meddelade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor att hon är bekymrad över avsaknaden av kultur i förorten. Det är nämligen bristen på kultur, och närmare bestämt den som bygger på ”judisk kristen etik och västerländsk humanism”, som är orsaken till förorternas problem, menar Busch Thor.
Vad är det Busch Thor säger utan att säga det?
Att det finns problem i många förorter. Att det finns en större andel människor där som bekänner sig till en annan religion än den Ebba Busch Thor håller nära hjärtat. Och att det går en rak linje mellan dessa två faktum. Det vill säga: muslimer saknar etik och humanism.
Nu kommer Kristdemokraterna förstås att bli arga, för det har de alls inte sagt. Vilket är sant. För den som inte hör hundvisslan bakom den förment bekymrade kristna fasaden.
I början av april beslutade Moderaterna och Sverigedemokraterna i Staffanstorp att återvändande IS-terrorister inte ska få stöd av kommunen. Fanns det några sådana i Staffanstorp? Inte vad de visste. Finns det drivor av kommuner som hellre ger pengar till nyss hemkomna massmördare än till pensionärernas lunchmåltider?
Häromdagen lade Moderaternas toppkandidat till Europaparlamentet, Tomas Tobé, upp ett klipp på Facebook. ”Sverige och Europa ska inte vara någon fristad för IS-terrorister”, konstaterar Tobé. Är det något parti som säger emot? Räck upp en hand den som vill att vårt land ska omfamna hela kalifatets diaspora.
Hundvisslandet, de fiktiva sprickorna och de påhittade kulturkrigsfrågorna är inte bara jobbiga för väljarna att navigera i. Finns här en konflikt? Vilken sida ska jag välja? Att behöva leta sig fram till vad som egentligen är kärnan i de politiska resonemangen tar tid och energi. Men det tar också plats från vad som borde diskuteras.
Det finns sådant som KD skulle kunna bidra med i samtalet kring förortens utmaningar. Om det civila samhällets roll, om mixen mellan en konservativ syn på det privata och en liberal syn på samhället – eller för den delen huruvida en gemensam kultur kan finnas också i det mångkulturella. Vi behöver ha en diskussion om dem som återvänder, eller vars barn återvänder, från kriget i Syrien – till och med om de alls ska få återvända.
Men i hundvisslandets tid finns inga sådana möjligheter. Det är luddiga insinuationer, det är påhittade konflikter och det är en långt mer ointelligent debatt än vad vi får hoppas att våra politiker är kapabla till.
Gå till toppen