Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hantverk och hemlagad marmelad på Höganäs vårmarknad

Marknadssugna besökare kommer på lördag att fylla gatorna runt Gruvtorget. På Höganäs BK:s 39:e vårmarknad bjuds det på knallar och tivoli.

Höganäs vårmarknad lockar många besökare till gatorna runt Gruvtorget i Höganäs.Bild: Emil Langvad
Ungefär 160 marknadsstånd kommer på lördag att vara uppställda på gatorna runt Gruvtorget på Höganäs övre. Mellan klockan 8 och 18 är det dags för Höganäs BK:s traditionella vårmarknad. Då ska mat och hantverk hitta köpare bland hugade marknadsbesökare.
– Det är en vanlig knallemarknad där det säljs allt från hantverk till hemlagade marmelader. Det är många som tycker om sådant, säger marknadsansvarige Stig-Göran Karlsson.
Han tycker det är svårt att uppskatta antalet besökare, men tror att det brukar komma mellan 12 000 och 15 000 på Höganäs vårmarknad. Den drar folk i alla åldrar, från gammal till ung.
– Vi hoppas det kommer många besökare och handlar. Och så har vi Möllers tivoli också, som drar barnfamiljerna, säger Stig-Göran Karlsson.
Det finns även ett tivoli på Höganäs vårmarknad.Bild: Emil Langvad
Vårmarknaden är ett av Höganäs bollklubbs två stora arrangemang. Tillsammans med Kamratcupen utgör den en viktig inkomstkälla för föreningen.
– Utan de arrangemangen så hade vi inte kunnat bedriva någon verksamhet.
För att avlasta föreningsfolket har bokningen av knallar lagts ut på ett bokningsbolag. Men det behövs ändå stora insatser från medlemmar och föräldrar i klubben. Man har egna lotteristånd som behöver bemannas och platserna för knallarna ska märkas ut.
När allt är över för dagen återstår städningen.
– Klockan 18.30 står där hundratals ungdomar med skyfflar och kvastar, beredda att städa. Hela föreningen är engagerad och alla gör ett kanonjobb, säger Stig-Göran Karlsson.
Nästa år är det 40-årsjubileum för Höganäs vårmarknad, och marknadsansvarige Stig-Göran Karlsson tänker sig att det måste uppmärksammas på något vis.
– Då får vi göra något extra, säger han.
Gå till toppen