Annons

Annons

Lyssna på vår granskning: ”Kinesiska muren rasar”

Kinesiska muren rasar

Här kan du lyssna på alla avsnitt i granskningen "Kinesiska muren rasar", inlästa av reportrarna Erika Oldberg och Dan Ivarsson.

Annons

Familjer som bor i Kinesiska muren på Rosengård är livrädda. Inte bara för att bli ruinerade utan även för mannen som härskar över bostadsrättsföreningen – kommunpolitikern Sapko Sinani (C).

Mäklare kan inte sälja lägenheter i huset. Nu är Kronofogdens tvångsförsäljning nära för den misskötta föreningen.

– Jag sitter fast här. Jag är som en slav till föreningen, säger en av dem.

Avsnitt 1: ”Det här är ju ett korthus”

De senaste sex åren har kommunpolitikern Sapko Sinani (C) suttit i styrelsen för Brf Thomsons väg, samtidigt som hans företag har ansvarat för både fastighetsskötseln och föreningens ekonomi. Men under de sex åren har föreningen varken lämnat in någon skattedeklaration eller årsredovisning. Medlemmarna vet inte vart deras miljoner tar vägen.

Annons

Annons

Många som bor där klagar över att de saknar värme, varmvatten och ventilation. Och de vågar inte kritisera eller avsätta Sapko Sinani, då de upplever honom som hotfull och aggressiv. Flera boende har polisanmält att han hotat eller slagit dem.

Avsnitt 2: ”Den är inte som en förening, den är som en maffia”

Grannföreningen i Kinesiska muren, Taxeringsrevisorn 2, sköts också av Sapko Sinani. Medlemmarna är helt maktlösa. För halva styrelsen finns i Stockholm. Och enligt stadgarna har bolaget Amun Capital Sweden i Stockholm 76 procent av rösterna i föreningen.

Kronofogden har hotat att tvångsförsälja den här fastigheten också på grund av dess skulder.

Vill du hellre läsa reportagen?

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy