Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fullmäktige i Perstorp beviljade ansvarsfrihet

Trots revisionens skarpa kritik beviljas den förra kommunstyrelsen i Perstorp ansvarsfrihet. Det beslutade ett enhälligt kommunfullmäktige under onsdagens möte. Istället får den avgångna styrelsen en anmärkning.

När frågan om ansvarsfrihet skulle avgöras inledde revisionen med att presentera sin rapport, varpå förre kommunstyrelseordföranden Ronny Nilsson (S) fick ge sin syn på hur styrelsen upplevt situationen.
– Framförallt gällde ju ärendet den uppkomna situationen kring paviljongerna på torget. De åtgärder som revisionen föreslog är vi nu i slutfasen av att genomföra, säger kommunalrådet Torgny Lindau (PF).
Kommunalråd Torgny Lindau, Perstorps framtid.Bild: Annsofie Wieland
Någon större diskussion kring ärendet blev det inte. Kommunfullmäktiges presidium hade behandlat ärendet i förväg och lämnat rekommendationen att ge kommunstyrelsen en anmärkning istället för att neka ansvarsfrihet.
Så blev det också.
– Alla närvarande ledamöter var eniga, det var ingen som opponerade sig mot beslutet, säger Torgny Lindau, som inte själv deltog i själva beslutet då han satt som ersättare i den tidigare kommunstyrelsen.
Anmärkningen riktades mot bakgrund av att förtroendet för politikerna i Perstorps kommun tappat förtroende bland medborgarna.
– Revisionen berättade om den ekonomisk skada kommunen lidit, men förtroendeförlusten är det allra värsta, säger han.
Elisabeth Holmer (S).Bild: Jens Christian, region Skåne
Även fullmäktigeledamoten Elisabeth Holmer (S) satt som ersättare i den nu avgångna kommunstyrelsen.
– Mycket av revisionens kritik handlade om paviljongerna på torget, något de flesta i den dåvarande kommunstyrelsen tyckte var märkligt eftersom politikerna ju inte hade någon insyn. En annan sak hade ju varit om förvaltningen hade överskridit sin budget, men så var ju inte fallet, säger hon.
Torgny Lindau hoppas nu att Perstorp ska kunna lägga problemen bakom sig.
– Hela första tiden av den här mandatperioden har gått åt till att reda ut detta. Det vore skönt om vi nu istället kan blicka framåt och vidareutveckla kommunen.
Enligt Sveriges kommuner och landsting är det ovanligt att kommunrevisioner i Sverige rekommenderar att neka ansvarsfrihet, det handlar om en dryg handfull fall varje år.
I ungefär hälften av dessa fall väljer fullmäktige att gå emot revisionernas rekommendation.
Gå till toppen