Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Strid om bygglov i Kullens havsbad på upploppet

Mark- och miljödomstolen upphäver inte bygglovet för det omstridda huset på Ginstvägen i Strandbaden. Men grannen ger sig inte.
Nu är ärendet överklagat till högsta instans.

En granne har överklagat bygglovet för huset på Ginstvägen i Strandbaden till mark- och miljööverdomstolen. Det är sista instansen för bygglovsstriden i Kullens havsbad.Bild: Helena Schoug
En bygglovsföljetong i Strandbaden börjar nå vägs ende. Det senaste domslutet togs av mark- och miljödomstolen i Växjö i mars. De gick på samma linje som länsstyrelsen och avslog grannens överklagande.
Ärendet har nu överklagats till mark- och miljööverdomstolen, men det är ännu inte klart om den ger prövningstillstånd.
Huset i Kullens havsbad började byggas 2010 efter att bygglov beviljades av byggnadsnämnden. En granne överklagade bygglovet med hänvisning till att huset inte följde detaljplanen för området när det gällde höjd och våningsplan.
Efter flera juridiska turer och överklaganden fick grannen rätt och bygglovet upphävdes. Men då var huset redan färdigbyggt. Sommaren 2013 beviljade nämnden ett nytt bygglov, fler överklaganden följde vilket slutade i att bygglovet åter upphävdes.
Grannen ville då att kommunen skulle begära rivning av huset. Men istället beslutades att detaljplanen skulle göras om. För att moderniseras menade nämnden, för att kunna bevilja nybygget bygglov menade grannen.
I slutet på juni 2018 vann en ny detaljplan laga kraft och knappt två veckor senare beviljades bygglovet för huset på Ginstvägen för tredje gången.
Det är det bygglovet som nu har vandrat genom länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen i en ny process av överklagande.
Snart kan ärendet vara framme vid vägs ende. Antingen tar mark- och miljööverdomstolen upp det, eller så beviljas inte prövningstillstånd. Och då får det omstridda huset i Kullens havsbad ett bygglov som vunnit laga kraft.
Gå till toppen