Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hård kritik mot arbetsmiljön i Helsingborgs pastorat

Det finns en "allmän rädsla för ledningen" i Helsingborgs pastorat. Det säger fyra fackförbund som riktar skarp kritik mot arbetsmiljön.
Kyrkoherden Kristian Lillö lovar att agera omgående.

Fyra fack riktar hård kritik mot arbetsmiljön i Helsingborgs pastorat.Bild: Britt-Mari Olsson
I en anmälan till Arbetsmiljöverket riktar fackförbunden Kommunal, Vision, Lärarförbundet och Kyrkans akademikerförbund hård kritik mot arbetsmiljön i Helsingborgs pastorat. Facken anser att arbetsmiljön är "undermålig" och talar om "en allmän rädsla för ledningen". Enskilda medarbetare uppges vara rädda för att påtala brister i arbetsmiljön. Detta ska också ha inneburit att få vågar ta på sig uppdrag som skyddsombud.
Kommunals ombudsman Marie Nilsson vill inte i detalj avslöja hur bristerna ser ut och hur länge det har pågått.
– Nej, det får utredningen visa, säger hon.
Hon avslöjar dock att det inte bara berör en del av personalen, utan samtliga yrkeskategorier som finns inom pastoratet, som totalt har 205 anställda.
Kyrkoherde Kristian Lillö ser allvarligt på kritiken som framförs.
– Finns rädsla och oro ska vi ta ett omtag kring det. Jag kan inte avgöra vad som avses, eftersom det är allmänt hållet, men vi har kallat till arbetsmiljökommitté nu på tisdag.
Trots att kritiken inte är specificerad har han vissa aningar.
– Jag kan gissa att det till en del kan handla om det tidrapporteringssystem som vi håller på att införa. Det är svårt att rapportera arbetstid digitalt och det kan uppfattas som kontroll, men meningen är att synliggöra arbetsbelastningen för att säkerställa att den är hälsosam.
– En annan del kan vara att vi för att få den digitala rapporteringen på plats har tvingats se över arbetstiden och teckna lokala kollektivavtal om flexibel arbetstid.
Men det är hårda ord i anmälan – skulle det bara handla om ett tidrapporteringssystem?
– Det finns inget som har kommit upp på de formella mötena. Men upplevelsen kan finnas och vi kommer att ta tag i det, säger Kristian Lillö.
Den andra delen av anmälan handlar om arbetet i pastoratets skyddskommitté. Facken anser att det inte fungerar. De fack som inte har lokala skyddsombud vill kunna skicka sina regionala ombud till mötena, men dessa släpps inte in på arbetsplatsen.
– Vi i Kommunal har lokalt skyddsombud, men vissa fack har inget, säger Marie Nilsson.
Här menar dock Kristian Lillö att man lutar sig mot lagen.
– Arbetsmiljölagen säger att ledamöterna ska vara lokalt förankrade. Här har vi som arbetsgivare och ett av facken olika uppfattning. Då får Arbetsmiljöverket avgöra vem som har rätt.
Kristian Lillö är dock säker på att man har gjort rätt bedömning.
– Får vi inte fram lokala skyddsombud kan vi kanske få dispens och ta in regionala skyddsombud.
Gå till toppen