Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingen valborgseld i Strandbaden

Sen 1960-talet har det varit tradition med valborgsfirande på Örestrand i Strandbaden. Men sen kommunen tagit över blir det inget av med det.

Valborgsfirandet på Örestrand är inställt. Kommunen är inte beredd att arrangera ytterligare ett evenemang sen man tagit över stället.Bild: Anders Malmberg
Bor du i Strandbaden och vill fira valborg får du bege dig någon annanstans. I år blir det varken någon eld, något tal till våren eller någon körsång.
Därmed är en tradition som pågått i ett halvt sekel bruten.
– Det här har pågått sen 1960-talet. Jag tycker det är synd att man inte bryr sig om detta från kommunens sida, säger Calle Hellberg, ordförande i Strandbadens byaförening.
Så länge Örestrand var i kyrklig regi var det inga problem. Inte heller när Fimi tog över som drev HVB-hemmet.
Läs också Här firas valborg i Kullabygden
Byaföreningen började uppvakta kommunen om valborgsfirandet redan i november i fjor.
– Jag pratade med Peter Schölander (kommunalråd) då, men fick svaret att kommunen har sitt firande i Höganäs hamn. Sen har jag påmint ett par gånger men inte fått något svar, säger Calle Hellberg.
Ifjor deltog runt 100 personer i firandet av vårens ankomst i Strandbaden. Péter Kovács höll talet och en gospelkör från Helsingborg stod för sjungandet.
– Det uppskattas i byn, säger Calle Hellberg.
Peter Schölander (M) tycker att byaföreningen kan arrangera firandet själv.
– Vi har ingen överkapacitet på att arrangera valborgsfirande. Vi har det kommunala firandet i Höganäs hamn. Alla andra firande arrangeras av byaföreningar. Det kan man göra i Strandbaden med, säger han.
Gå till toppen