Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De städar Landskrona inför sommaren

Under påskveckan plockade Landskrona kommun ihop 85 kilo skräp. Och renare ska det bli, 18 av Landskronas skolor och förskolor har anmält sig att hjälpa till. Asmundtorps skola är en av dem, och under torsdagen städade de inför sommaren.

Cirka 35 elever från årskurs sju på Asmundtorps skola gör sig redo att städa.Bild: Britt-Mari Olsson
På plats i Lundåkrahamnen delas det ut handskar, säckar och hinkar till eleverna i årskurs sju. Det är Lions Club Landskrona som tillsammans med Håll Sverige rent har bjudit in dem att städa stranden bredvid.
Efter att eleverna har städat så får de besök av en miljöstrateg från kommunen, som ska lära dem hur länge det tar för olika material att brytas ner i naturen.
Melvin Henriksson, Isak Sääw, Kalle Pedersen, Wilmer Edgard och Danilo Radojevic försöker lista ut vad de rostiga föremålet det hittat varit från början.Bild: Britt-Mari Olsson
Flera soptunnor står på rad där de sorterar allt skräp det hittar. I soptunnorna ligger det delar av lastpallar, metallrör, glas och många engångsgrillar.
– Vi hittar mest plast. Men det är också mycket glas och tuggummi, säger Ella Ek.
Kajsa Persson och Ella Ek hittade bland annat en vas på stranden, som de inte förstår hur den kan ha hamnat där.Bild: Britt-Mari Olsson
Ibland hittar de udda föremål som de hjälps åt att lista ut vad det är för något.
– Jag hittade en flaska som jag tror innehöll kiss. Det var äckligt. Tur att vi iallafall har handskar, säger Kalle Pedersen.
– I början var det tråkigt att plocka skräp men sen blev det roligare, vi hittar så mycket konstiga saker, säger Sebastian Petersson.
Som tack för deras insats så får eleverna varsin vattenflaska, gjord på återvunnet material.Bild: Britt-Mari Olsson
Hela skolan engagerar sig. Årskurs åtta har åkt på en guidad tur på Sysav i Malmö, medan årskurs nio håvar upp skräp från havet och lär sig om nedskräpning i vatten på Marint kunskapcenter.
Även förskolebarnen har hjälpt till genom att plocka skräp runt skolan, och fjärdeklassarna har snickrat ihop bihotell som de har fått ta med sig hem.
Sixten Birgersson funderar över hur det stora röret har hamnat på stranden.Bild: Britt-Mari Olsson
Sebastian Petersson har hittat något som han och klasskompisen Liam Holm tror är ett batteri. Nu ska de ta reda på var det ska slängas.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen