Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Grönt ljus för valborgsbrasan – men håll koll på väderläget i NV-Skåne

Lagom till valborg har eldningsförbudet i nordvästra Skåne hävts, och eldarna ser ut att kunna tändas som planerat på tisdagen. Men räddningstjänsten uppmanar till att hålla koll på prognosen.

Grönt ljus för valborgsbrasan – men håll koll på väderläget i NV-Skåne
Grönt ljus för valborgsbrasan – men håll koll på väderläget i NV-Skåne
Eldningsförbudet, som gällde i hela nordvästra Skåne sedan i påskas, är nu hävt. Det innebär att det ser ut att kunna bli en valborg med traditionsenliga brasor.
Men läget kan ändras snabbt. Räddningstjänsten uppmanar därför till att hålla kolla på brandriskprognosen innan valborgselden tänds.
– Det är SMHI:s prognos vi går efter. Man får avvakta och se, vi uppdaterar prognosen varje morgon, säger Marcus Kronholm, inre befäl vid räddningstjänsten Skåne nordväst på måndagen.
Höganäs räddningschef Lars Scotte fattar först under valborgsmässoafton beslut om hur det blir med eldandet i Kullabygden.
– Som det ser ut nu så kommer det att gå att elda imorgon. Det ska bli lite vind imorgon och kanske till och eventuellt regn. Jag kan också fatta beslut om dispens mot eldningsförbudet, säger han.
Läs också Rådet inför valborg: Var försiktiga
Det finns ett och annat tänka på för att minimera riskerna under valborgsfirande.
– Det är det vanliga. Ha vatten till hands, och se till så att det inte blåser för mycket, tipsar Marcus Kronholm.
Läs också Så undviks brandrisk när valborgselden tänds
Gå till toppen