Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

I Landskrona har man haft hårda tag mot IS-återvändare länge

Det ska bli enklare att utreda och döma IS-återvändare som kommer till Landskrona. Det tycker Sverigedemokraterna som vill att man gör som i Stockholm. Men det gör man redan, enligt Moderaterna.

Kommunen ska kunna förbise sekretessen. I större utsträckning ska man hjälpa polis och åklagare att utreda personer som är folkbokförda i Landskrona och har rest till utlandet för att stödja IS.
Stefan Olsson (SD) tog upp frågan på måndagens kommunfullmäktigemöte med riktning till Torbjörn Brorsson (M), ordförande i Individ- och familjenämnden som svarade att han höll med.
– Jag ser ytterst allvarligt på att det finns återvändande terrorister, sa han och lyfte fram att Landskrona redan jobbar på samma sätt som i Stockholm.
– Man följer givetvis det Iagrum som finns, men finns det misstankar om brott så lämnar förvaltningen ut så mycket information som man har rätt att göra. Det är inte bara ett passivt informationsutlämnande utan man är också aktiv i detta.
”Vi vet att dessa så kallade terrorister är rätt så flyktiga. Även om man är hemmahörande i till exempel Örebro har man kanske släkt och vänner i Landskrona och flyttar hit. Det är rätt så allvarligt”, säger Stefan Olsson (SD).Bild: Emil Langvad
Det handlar om sammanlagt 300 personer som sedan 2012 lämnat Sverige för att åka och strida i Irak och Syrien. En person har återvänt till Landskrona.
Stefan Olsson kunde konstatera att partierna var ganska överens i frågan, men han var lite förvånad.
– När detta kom fram i nyheterna var Stockholmsmodellen unik. Man har aldrig gjort så tidigare, men i Landskrona har vi gjort så i två år säger du. Då blir min fråga, jobbar vi på precis samma sätt eller har vi inte varit tydliga med att vi redan jobbar så?
Torbjörn Brorsson höll fast vid sitt svar.
– Det får väl helt enkelt större massmedialt genomslag när man gör det i Stockholm. Vi har haft fokus inte bara på IS utan all form av extremism.
Enligt Torbjörn Brorsson (M) jobbar redan Landskrona enligt den så kallade Stockholmsmodellen när det gäller IS-återvändare. ”Finns det misstankar om brott så lämnar förvaltningen ut så mycket information som man har rätt att göra”, säger han.Bild: Mikael Anjou
Stefan Olsson tycker också att individ- och familjeförvaltningen ska sammanställa rapporter om hur arbetet ser ut med återvändande IS-terrorister inför varje möte med Individ- och familjenämnden.
– Detta är en fråga som måste hållas levande hela tiden, sa han.
Torbjörn Brorsson höll inte riktigt med.
– Jag kan tänka mig att förvaltningschefen får i uppdrag att under exempelvis 2019 muntligt redovisa till arbetsutskottet om Landskrona fått några signaler på att IS-återvändare eventuellt befinner sig i Landskrona eller är på väg tillbaka.
Gå till toppen