Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Moderater i kris söker rötterna.

Ulf Kristersson på måndagen.Bild: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Moderaterna vill komma tillbaka. Men till vad?
Det politiska landskapet har förändrats. Inte bara saknade Ulf Kristersson allianspolitik att luta sig mot när han lade fram sin skuggbudget på måndagen. Moderatledaren kunde inte heller opponera som vanligt, eftersom regeringens finanspolitik till stor del bygger på budgetreservationen från M och KD.
Det senare löste Kristersson genom att blicka bortom dagspolitiken. Vid en pressträff presenterade han Moderaternas utgångspunkter för en stor skattereform. S, MP, C och L siktar också på en sådan sedan sin uppgörelse i början av året. Och M kan tänka sig att involveras i deras förhandlingar, vilket vore utmärkt: ju bredare förankring, desto bättre förutsättningar för en långsiktigt hållbar reform.
Men vill Moderaterna verkligen vara med? Att Kristersson kommer med tydliga villkor ger skäl att undra: skattetrycket ska ner och siktet ska vara ställt på att lösa vissa samhällsproblem.
För den som vill nå en uppgörelse är det sällan någon god idé att ställa krav innan det ens har bjudits in till förhandlingsbordet. Kanske är det hela främst ett uttryck för Moderaternas akuta profileringsbehov. Kristersson hämmas av det bittra efterspelet till sitt misslyckade försök att bilda regering och ansätts allt hårdare i opinionen. Enligt Ipsos är M nu bara 4 procentenheter större än KD. Samtidigt visar Sifo att Kristdemokraternas Ebba Busch Thor är bättre än Kristersson på att få genomslag i medierna.
Är tanken då att åter göra skattepolitiken till det centrala för M?
Nog vore det åtminstone i linje med partiets grafiska förändring. Fredrik Reinfeldts "Nya Moderaterna" slopades nyligen till förmån för en logotyp med anor från Gösta Bohmans partiledartid.
Det ger bilden av ett parti som inte bara vill tillbaka till makten, utan också till rötterna.
Gå till toppen