Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: (S)märtan går över. Rätt med ny arbetsrätt.

Ylva Johansson (S).Bild: Naina Hel n Jåma/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Det gör ont i Ylva Johansson (S). Och det precis inför arbetarrörelsens stora dag.
I slutet av förra veckan presenterade arbetsmarknadsministern direktiven till en utredning som ska se över arbetsrätten. Här efterlyses bland annat förslag på tydligt utökade undantag från turordningsreglerna och lägre kostnader för arbetsgivarna vid uppsägningar. Samtidigt ska det anges hur arbetsgivarna kan ta större ansvar för kompetensutveckling och omställning vid uppsägningar.
Delar av partiet såg ändå utredningen som en provokation mot facken – och det bara några dagar före första maj.
Men för arbetsmarknadens funktion är direktiven välkomna och de ligger nära skrivningarna i 73-punktsöverenskommelsen som S, MP, L och C enades om i januari, den som utgör grunden för att S kan regera vidare. Mot den bakgrunden kan det verka lite märkligt att Johansson kallar det "smärtsamt" att tillsätta utredningen.
Möjligen måste saken ses ur Socialdemokraternas synvinkel. Det kan bära emot att säga till en nära vän – som arbetarrörelsens fackliga gren – att ta sig samman och göra en förändring. Men den här pressen behövs på arbetsmarknadens parter. I åratal har de dryftat behovet av förändringar, utan att till slut lyckas enas om något konkret.
Regeringen är tydlig med att den egentligen inte vill gå lagstiftningsvägen. Lyckas fack och arbetsgivare komma överens om nya villkor innan det finns ett politiskt förslag dras utredningen tillbaka till förmån för parternas lösning. De är redan igång med förhandlingar och borde inför lagstiftningshotet kunna skynda på rejält.
Att fortsätta i gamla spår är inget gångbart alternativ.
Svensk arbetsmarknad är onödigt trögrörlig, vilket inte minst drabbar dem som har svårt att ta sig in på den. Det behöver bli lättare både att anställa och att säga upp personal och då inte minst i de mindre företag som på senare år har skapat fyra av fem nya jobb. Utökade undantag från turordningsregler behöver inte medföra minskad trygghet för anställda, förutsatt att förändringen sker som del av ett helhetsgrepp.
Och det är vad utredningen handlar om – statsminister Stefan Löfven (S) betonar att den "ska se till att hålla balansen".
Balans kan nås på olika vis. Danmark har så kallad flexicurity, där det är lättare att bli uppsagd än i Sverige, men där det också finns generös ersättning vid arbetslöshet och bättre förutsättningar att snabbt hitta nytt jobb. Svensk arbetsmarknad behöver närma sig den modellen för att bättre ta till vara den kompetens som finns.
Att utöka möjligheterna till omställning i arbetslivet är dessutom viktigt ur ett annat perspektiv. I takt med att svenskarna jobbar allt högre upp i åren blir det svårare att stanna inom ett yrke eller hos samma arbetsgivare under hela karriären. När arbetslivet utvecklas måste lagstiftningen hänga med.
Förändringarna som nu utreds har diskuterats länge av det enkla skälet att de behövs. Ylva Johanssons smärta nu är alltså något nödvändigt ont.
Gå till toppen