Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Väsktanternas” protest mot nazisterna

Inte vara tyst. Inte vara rädd. Samtidigt som näringsliv och föreningsliv går samman för mångfalden i Ludvika finns det gott om privatpersoner som markerar sin avsky mot NMR på sitt eget sätt. – Våga gå ut. Tystnaden är så farlig, säger Katarina Nyberg, en av dem som protesterar.

Gundi Almaas väska där ett hjärta krossar NMR-symbolen.Bild: Ulf Palm/TT
Storgatan i Ludvika vimlar av människor vid lunchtid. Kvinnor med huvudduk, svenska byggjobbare, en man med turban, förskolebarn i alla nyanser på utflykt. Här satte NMR upp sitt valtält och här satte sig pensionärerna Gundi Almaas och Katarina Nyberg. På sina ”tantväskor” hade de antinazistiska klistermärken.
– De stirrade på oss och de såg våra märken, men vi var inte rädda, säger Katarina Nyberg.
– Det vi gjorde krävde inget mod, inget civilkurage, fyller Gundi Almaas i.
Gundi Almaas föddes i Tyskland 1939 och växte upp med nazismen nära inpå.
– Att uppleva ett krig in på bara skinnet som barn präglar en för resten av livet. Det fanns ganska många svenskar som visste vad som pågick i Tyskland under andra världskriget. Men en svensk tiger – och det gör de fortfarande.
Katarina Nyberg håller med. Det är tystnaden som är farlig.
– Det största stödet är inte deras egna utan den tystnad som råder. Det är fördomarna i vardagen, någon kläcker ur sig något halvrasistiskt och ingen säger emot, det gör att det växer.
Sedan de första väskprotesterna har fler anslutit sig, bland annat en äldre man med handväska. På första maj kommer de att finnas på plats igen.
– Var de än dyker upp ska vi komma så många som möjligt och visa att vi är fler, säger Gundi Almaas.
– Har vi en demokrati ska alla få säga sin mening. Men inte oemotsagda – inte de!
Linuz Hultgren gör sig lustig över NMR på sitt instagramkonto. Det är många nazister som följer honom. De önskar livet ur honom, skickar bilder på Hitler och hoppas att han ska får cancer. Men han är inte rädd. Han är arg.
– Och det kanske är farligt på ett sätt. Men jag tänker att om jag står upp för mig själv och alla andra och de ger sig på mig är det nästan värt det.
Förra året var han nära att bli misshandlad av en NMR-sympatisör men en ordningsvakt ingrep i sista sekund. Två ordningsvakter var vittnen, men polisen lade ner utredningen på grund av resursbrist.
– När de kommer undan med sådana här saker tror de att de kan göra vad som helst. Till slut tar någon jätteskada.
Han instämmer i det som Katarina Nyberg och Gundi Almaas säger.
– Höj din röst. Gå till demonstrationerna. Varje människa som står där och visar att det inte är okej gör skillnad.
Gå till toppen